DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Jozef Hajko

KDH

Viete o tom, pán Blaha, že sme štát v Európskej únii, ktorý má najviac práce v noci?

26.04.2024
Pravda

Podľa najnovších údajov Eurostatu má Slovensko z celej Európskej únie najväčší podiel zamestnancov, ktorí pracujú pravidelne v noci. Tieto údaje pochádzajú ešte z roku 2021, aktuálnejšie však k dispozícii nie sú. Výrok Jozefa Hajka preto hodnotíme ako pravdivý.

Posledné údaje Štatistického úradu EÚ hovoria o tom, že Slovensko z celej Európskej únie najväčší podiel zamestnancov v aktívnom veku, ktorí pracujú pravidelne v noci. Tento netradičný pracovný čas sa týka 11% pracujúcich Slovákov, čo je v prepočte vyše 280-tisíc pracujúcich. 

Na Slovensku pracuje v noci vyššie percento obyvateľstva ako v okolitých krajinách. V Maďarsku nočnú prácu vykonáva 4,8 %, v Česku 4,2 % a v Poľsku len 2 % z celkového počtu zamestnancov.

Štúdia Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR aj na základe údajov o práci v noci upozorňuje, že z hľadiska podielu napätých pracovných miest je slovenská pracovná situácia najhoršou v EÚ. KOZ považuje slovenský ekonomický model, ktorý funguje na systéme nízkych miezd a vysokom počte odpracovaných hodín, za prežitok, ktorý musíme inovovať a reformovať.

Dátum zverejnenia analýzy: 13.05.2024