DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

My tú chorobu nespochybňujeme… Ale spochybňujeme nezmyselnosť mnohých opatrení.

27.01.2022
Zavádzajúce

Predstavitelia strany Republika síce nespochybňujú existenciu ochorenia Covid – 19, zľahčujú však jeho závažnosť, popierajú informácie spojené s prevenciou šírenia nákazy a šíria dezinformácie, výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci. Poslanci hnutia Republika  boli opakovane na pôde parlamentu bez rúšok a respirátorov, na čo ich upozornil i predseda parlamentu Boris Kollár. Týmto krokom nerešpektujú hygienické opatrenia stanovené Úradom verejného zdravotníctva. Poslanec Milan Mazurek napríklad odmieta nosenie rúška, pretože podľa neho jeho nosenie ničí zdravie ľudí. 

Na začiatku pandémie v apríli 2020 predseda strany Milan Uhrík písal, že nový koronavírus je evidentne zákernejší, ako chrípka, bral však do úvahy aj možnosť, že pandémia nie je skutočná. V auguste 2020 zdieľal rozhovor Igora Bukovského a Vladimíra Maleca, ktorý tvrdil, že koronavírus je “banálna záležitosť”. 4. septembra 2020 písal, že covid-19 nespochybňuje, ale treba pred ním chrániť rizikovú populáciu, pre ktorú je nebezpečné aj nachladnutie alebo chrípka. 16. septembra na svojej facebookovej stránke uviedol, že „panika okolo koronavírusu je blbosť.” 

Strana sa dlhodobo vyznačuje nesúhlasom s vládnymi opatrenia spojenými s pandémiou. Podpredseda hnutia  Republika Milan Mazurek v čase, keď bol členom strany ĽSNS,  vyzýval prostredníctvom  sociálnych sietí ľudí, aby sa zúčastnili protivládneho protestu, ktorý sa konal 17. novembra 2020 a ktorý  bol namierený aj proti  prijatým opatreniam  spojeným s pandémiou. Robil tak i napriek tomu, že v tom čase bol na Slovensku núdzový stav, kedy bolo zakázané zhromažďovanie. Z tohto dôvodu je v súčasnosti obvinený z prečinu podnecovania. 1. septembra 2021 mimoparlamentná strana rovnako zorganizovala protest, ktorého cieľom bolo vyjadriť nesúhlas s vládou ako a s pandemickými opatreniami. Ďalší protest sa uskutočnil 17. novembra 2021. 

Milan Uhrík zároveň nepriamo spochybňuje protipandemické opatrenia prostredníctvom verejného osočovania vedcov a lekárov. Uhríkovi v októbri 2021 súd nariadil, aby vymazal zo sociálnej siete Facebook nepravdivé vyjadrenia namierené na vedca Pavla Čekana. Čekan je na verejnosti známy ako podporovateľ protipandemických opatrení. Trestné oznámenie podal aj lekár Peter Sabaka, ktorý žaluje členov strany Republika Uhríka a  Mazureka za osočovanie.

Nákazu dlhodobo spochybňoval predseda strany ĽSNS, ktorej súčasťou boli aj zakladatelia strany Republika. Proti tvrdeniam predsedu nevystúpili.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.04.2024