DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Minister obrany Naď, ktorý klamal celý čas slovenskú verejnosť, pretože my dobre vieme, že rozhodnutie poslať S-300 na Ukrajinu padlo, keď sem došiel minister obrany Austin, dal jasný pokyn Naďovi a Naď samozrejme tento pokyn si vypočul.

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Neoveriteľné

17. marca 2022 Slovensko navštívil americký minister obranu Lloyd Austin a uskutočnil stretnutia s prezidentkou, predsedom vlády a ministrom obrany. Po stretnutí s posledným na spoločnej tlačovej konferencie bolo oznámené, že Slovensko je pripravene darovať systémy S-300 Ukrajine s podmienkou, že slovenskí partneri a spojenci nájdu náhradu pre zabezpečenie vzdušnej obrany. Avšak vtedy Austin neprijal žiadne pevné záväzky okrem toho, že bude pokračovať v diskusiách s partnermi NATO.

Tvrdenie, že rozhodnutie bolo prijaté pravé na tomto stretnutí, je neoveriteľným, predovšetkým kvôli tajnej komunikácie medzi spojencami v otázkach dodavok zbraní na Ukrajinu. Jaroslav Naď priznal, že klamal pri otázkach smerujúcich na S-300, Uviedol však, že toto bolo urobené „s dobrým cieľom zabezpečiť operačnú bezpečnosť“.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022