DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Zbraň je natoľko efektívna, že v roku 2006 sme boli požiadaní, aby išla na cvičenie do Bulharska, kde nás spojenci žiadajú o predvedenie tej zbrane, pretože chceli poznať jej efektivitu (S-300).

Robert Fico a Boris Kollár - 22.04.2022
Nepravda

Spoločné cvičenie v Bulharsku sa uskutočnilo v roku 2015, nie v roku 2006, ani nevyplýva z verejne dostupných zdrojov, že by sa o tomto cvičení začalo v roku 2006 komunikovať. Účelom cvičenia bolo vyskúšať bulharský systém S-300 a slovenské rakety, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

V auguste 2015 sa v Bulharsku konalo spoločné cvičenie príslušníkov bulharských a slovenských ozbrojených síl pod označením Joint Air Defence Firing (JDAF) 2015. Počas tohto cvičenia bol prvýkrát od uvedenia do prevádzky v OS SR na ostrú streľbu nasadený slovenský systém protivzdušnej obrany S-300 PMU. 

V januári 2014 informovala SITA, že rezort obrany už s bulharskými partnermi komunikoval a vybral cvičiskovú plochu v blízkosti čiernomorského pobrežia – polygón Šabla. SITA tiež približuje, odvolávajúc sa na dokument OS SR, že cvičeniam predchádzal „niekoľkomesačný proces rokovaní a plánovania“.

Bulhari so systémom protivzdušnej obrany S-300 už skúsenosti mali. Mesačník Obrana MO SR z októbra 2015 uvádza, že: „..na streľby Slováci využívali bulharské prostriedky, technici a bojové obsluhy sa oboznámili s jej stavom a prevzali ju od bulharských kolegov. Tí na rozdiel od Slovákov už absolvovali niekoľko bojových strelieb s kompletom S 300.“ (.pdf, s. 18) Teda vojaci na spoločnom cvičení využili bulharskú techniku s výnimkou bojových rakiet. Spomenutá reportáž v mesačníku MO SR toto dokladá: „Veľmi dôležitou úlohou bola previerka našich slovenských rakiet na bulharskej technike.“ (.pdf, s. 18)

Pre Bulharov nešlo teda o novú techniku, ale skôr o previerku bojaschopnosti spojeneckých bojových rakiet pri využití vlastnej techniky.

Dátum zverejnenia analýzy: 22.04.2022