DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Pretože sa preukazuje to, akým spôsobom kajúcnici klamú, ako si niektoré veci vymýšľajú a postupom času tie dôkazy vychádzajú na povrch a rúcajú sa tie kauzy.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Zavádzajúce

Spomedzi kajúcnikov súdy do dnešného dňa uznali vinným zo zločinu krivej výpovede iba jedného, a to Csabu Dömötöra v prípade korupcie Ľudovíta Makóa. V tomto prípade sa však kauza, v ktorej Dömötör vypovedal, nezrútila a pokračovala. Obvinenie kajúcnikov Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa košická prokuratúra zrušila ako nedôvodné. S políciou v korupčných kauzách spolupracuje ďalších 24 obvinených, u ktorých nedošlo k spochybneniu ich výpovedí či rúcaní sa káuz. Robert Kaliňák vyvoláva dojem, že sa jedná o viac problematických prípadov kajúcnikov, preto výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Jediným kajúcnikom, ktorého súd uznal vinným z krivej výpovede, je Csaba Dömötör. Ku krivej výpovedi sa sám priznal. V auguste 2021 okresný súd v Bratislave potvrdil dohodu o vine a treste medzi Dömötörom a prokurátorom a odsúdil ho na päťročný podmienečný trest.

Csaba Dömötör vypovedal o prípade údajnej korupcie iného kajúcnika Ľudovíta Makóa, avšak určité pasáže jeho výpovede boli prifarbené. Konkrétne tá o obnose 100 tisíc eur, ktoré videl v obálke svojho spolujazdca a kamaráta Mateja Zemana. 

Dömötör sa ku krivej výpovedi priznal a súd konštatoval, že ho na ňu naviedol iný svedok korupčných káuz, Peter Petrov.

V ďalšej medializovanej kauze, v ktorej mali kajúcnici Boris Beňa a Ľudovít Makó krivo vypovedať, košická prokuratúra rozhodla o ich nevine a nedôvodnosti obvinenia. 

Oboch obvinil prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave zo zločinu krivej výpovede a krivej prísahy v súvislosti s úplatkom pre šéfa SIS Vladimíra Pčolinského od Zoroslava Kollára.

Prípad najskôr riešil bratislavský okresný a krajský súd, pričom oba zamietli požiadavku na väzobné stíhanie obvinených. Následne sa prípad dostal na krajskú prokuratúru v Košiciach, ktorá zrušila obvinenie a označila ho za predčasné a nezákonné.

Portál Aktuality.sk ďalej informuje, že „prokurátor zároveň tým istým uznesením zastavil aj samotné trestné stíhanie vo veci zločinu krivej výpovede a krivej prísahy.“

Obvinených, ktorí sa priznali k účasti v korupčnom systéme, je najmenej 26. Vo všetkých ostatných prípadoch ku spochybneniu ich výpovedí nedošlo.

Zároveň sa žiadna z káuz kvôli krivej výpovedi spolupracujúceho obvineného nezrútila. Aj v prípade Csabu Dömötöra sa jednalo o prikrášlenie výpovede, nie o jej vymyslenie a súvisiace trestné konania pokračovali.

Preto hodnotíme výrok Roberta Kaliňáka ako zavádzanie.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022