DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Kaliňák

SMER-SD

Zoberte si, minister hospodárstva Pavol Pavlis. Mal elektronickú aukciu, kde v elektronickej aukcii vyhrala firma, ktorú vlastnil jeho švagor, žiadna zmluva, nič nebolo podpísané, len vyhrala elektronickú aukciu a už aj odchádzal z vlády. Na pokyn Roberta Fica.

Robert Kaliňák a Juraj Krúpa v Na telo - 24.06.2022
Nepravda

K vyššie spomínanej kauze došlo v roku 2015, kedy boli medializované informácie o prepojení vtedajšieho ministra hospodárstva Pavla Pavlisa na upratovaciu firmu SITIS a.s., ktorá obdržala v období 2012 - 2014 viacero štátnych zákaziek od spoločnosti MH Invest spadajúcej pod Ministerstvo hospodárstva. Medzi konateľov  firmy SITIS a.s. patril počas tohto obdobia švagor vtedajšieho ministra Pavlisa, Dávid Šipoš. 

Prvou problematickou sa stala konkrétne zákazka za 20 000 € na zimnú a letnú údržbu priestorov z roku 2012. V tom čase bol Pavlisa na ministerstve štátny tajomník. V súvislosti s touto zákazkou spoločnosť MH Invest uviedla, že bola priradená spoločnosti SITIS a.s. na základe riadneho elektronického obstarávania. Sám Pavol Pavlis odmietol akékoľvek ovplyvňovanie procesu obstarávania v prospech firmy spájanej s jeho švagrom, Dávidom Šipošom. 

Po medializácií vyššie uvedených skutočností Pavol Pavlis dňa 21. 5. 2015 oznámil prostredníctvom hovorkyne svoje odstúpenie z postu ministra hospodárstva. K finálnemu rozhodnutiu malo dôjsť po rozhovore s vtedajším predsedom vlády a straníckym šéfom Robertom Ficom.

K odstúpeniu ministra Pavla Pavlisa však nedošlo ‘už aj’ po pridelení zákazky cez elektronickú aukciu firme spájanej s jeho švagrom, ako to tvrdí Róbert Kaliňák. Stalo sa tak až po medializácií tohto prepojenia, teda v roku 2015, 3 roky po podpise prvej zmluvy medzi SITIS a.s. a dcérskou spoločnosťou Ministerstva hospodárstva, MH Invest. K odstúpeniu teda došlo až niekoľko rokov potom, ako už bola zmluva riadne podpísaná.  

Na základe vyššie uvedených skutočností výrok hodnotíme ako nepravdivý, nakoľko sa Róbert Kaliňák snaží navodiť svojou argumentáciou dojem, že k odstúpeniu Pavla Pavlisa došlo ‘už aj’ po tom, ako firma spájaná s jeho švagrom získala zákazku v elektronickej aukcií a to ešte pred podpísaním finálnej zmluvy, čo nie je pravda.

Dátum zverejnenia analýzy: 24.06.2022