DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Naprogramovali sme to (virtuálna registračná pokladnica, pozn.) vlastnými silami a stálo nás to 28 255 EUR. Päťstoštyridsaťpäť krát Pellegrini zaplatil za 1 software viac ako bolo treba.

Matovič a Tomáš v Na telo - 01.07.2022
Pravda

Finančná správa Slovenskej republiky predstavila novú virtuálnu registračnú pokladnicu (VRP2) na evidovanie tržieb v mobilných telefónoch, ktorá bude dostupná od 1. júla. Má nahradiť jej starú verziu, za ktorú štát zaplatil spoločnosti Allexis 15,4 milióna eur. Na vývoji aplikácie VRP2 sa podieľali zamestnanci Finančnej správy s podporou externých programátorov. Jej vývoj stál približne 28 tisíc eur, čo je v porovnaní s prvou verziou zhruba 545-krát menej. 

Finančná správa začala systém vyvíjať sama po tom, čo sa nedohodla s firmou Allexis figurujúcou v kauze Mýtnik na poskytnutí majetkových práv. Prezident Finančnej správy Jiří Žežulka uviedol, že nová virtuálna registračná pokladnica vznikla so zámerom, aby jej prevádzkovanie a prípadný rozvoj boli nezávislé od externých subjektov.

Pellegrini bol v čase zavedenia prvej VRP štátnym tajomníkom. Zmluvu s firmou Allexis podpísal vtedajší šéf finančnej správy Imrecze.

Detaily o nedávnych jednaniach štátnej správy s firmou Allexis o výške poplatkov za údržbu nie sú verejne dohľadateľné. 

Výrok hodnotíme ako pravdivý, nová verzia virtuálnej registračnej pokladnice skutočne až 545-krát lacnejšia.

Dátum zverejnenia analýzy: 01.07.2022