DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Cena uránu, ktorý ako vstupná surovina vstupuje do výroby atómovej elektriny, tak narástla len minimálne a naozaj je to v podstate zanedbateľná časť celkových nákladov, ktoré tieto elektrárne majú.

Igor Matovič a Marián Viskupič na Markíze - 19.09.2022
Pravda

Cena jadrového paliva pre atómové elektrárne, ktoré sa z uránu vyrábajú, predstavuje len malú časť celkových nákladov na prevádzku jadrových elektrární. Aj keď v roku 2021 urán zdražel takmer o polovicu a v marci tohto roku jednorazovo vyskočil na 11-ročné maximum, od mája tohto roku skutočne došlo len k miernemu nárastu jeho ceny. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

Minister financií neuvádza konkrétne časové obdobie pri pohybe ceny uránu. Podľa údajov portálu Trading Economics sa aktuálna cena pohybuje okolo pohybuje okolo 52 dolárov na libru (jednotka hmotnosti), zatiaľ čo v máji to bolo asi približne 48 dolárov na libru. Z dlhodobého hľadiska je však situácia iná. Podľa agentúry Reuters, oživovanie reaktorov v Japonsku a kroky EÚ v rámci jadrovej energie, viedli k zvýšeniu ceny uránu, pričom v roku 2021 sa takmer zdvojnásobila. V marci tohto roku dokonca cena vyskočila takmer na 60 dolárov, čo predstavuje jedenásťročné maximum od havárie vo Fukušime. Došlo k tomu následkom zvažovania uvalenia sankcií zo strany USA na ruskú štátnu spoločnosť Rosatom, ktorá má na starosti atómovú energiu. O minimálnom náraste sa dá preto hovoriť len v poslednom období.

Svetová jadrová asociácia uvádza, že cena uránu ovplyvňuje ceny jadrového paliva. Slovensko nakupuje jadrové palivo na základe zmluvy z roku 2019. Podpísali ju Slovenské elektrárne s ruskou spoločnosťou TVEL, dcérskou firmou štátneho Rosatomu. Zmluva by mala platiť ešte 4 roky s možnosťou predĺženia. Vyplývá to z Integrovaného národného energetického a klimatického plánu na roky 2021 – 2030. (PDF, 133). Podľa Denníka E šlo o zákazku v hodnote 700 miliónov eur a šancu na úspech mali len TVEL a americký dodávateľ Westinghouse, pričom ten bol o 20 % drahší než víťaz tendra.

Teda aj keď sa ceny uránu vzhľadom na proces výroby jadrového paliva a jeho následne obstarávanie výrobcami elektriny nepremietajú do prevádzkových nákladov okamžite, cena uránu vplyv na tieto výdavky má.

Zároveň je pravdou aj to, že jadrové palivo tvorí len malú časť prevádzkových nákladov jadrových elektrární čo vyplýva z portálu Svetovej jadrovej asociácie, ktorá uvádza, že: „ceny paliva pre atómové elektrárne sú malou proporciou celkových nákladov.“ 

Dátum zverejnenia analýzy: 19.09.2022