DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Preto je pre mňa dôležitejšie pomôcť rodine s deťmi, ktorá aj chudobná rodina pracujúca dostane 200 EUR na dieťa.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Nepravda

Na to, aby mala od prvého januára 2023 rodina nárok na sumu 200 eur podľa súčasných zákonov, musí spĺňať niekoľko podmienok: Aspoň jeden rodič pracuje ako zamestnanec, má pritom priemerný príjem alebo trochu vyšší než priemerný a dieťa nie je staršie ako 15 rokov. V ostatných prípadoch rodiny dostanú nižšie sumy. Opatrenia sa teda netýkajú všetkých chudobných a pracujúcich rodín s deťmi. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Tzv. „rodinný balíček” je v súčasnom znení tvorený z troch sporných zákonov, ktoré upravujú rôzne typy finančnej podpory pre rodiny. Ide o 100-eurový daňový bonus, 60-eurové krúžkovné a detské prídavky vo výške 40 eur.

Od januára 2023 by mal rodič dieťaťa staršieho ako 15 rokov dostať daňový bonus 50 eur, nie 100 eur. Táto suma však tiež závisí od výšky príjmov rodičov. Výška bonusu je obmedzená od 20 do 55 % čiastkového základu dane. Toto nastavenie maximálnej hranice bonusu bude pre niektoré rodiny znamenať nižší bonus ako dnes. 

10. septembra ohlásil minister financií na sociálnej sieti, že štát kvôli problémom so zavedením krúžkovné nevyplatí. Zároveň navrhol zvýšenie daňového bonusu na dieťa od 0 do 18 rokov vo výške 140 eur a zvýšenie detského prídavku na 60 eur. Návrhy zmien sa ku dňu vyslovenia výroku do parlamentu nedostali

spracovanie: pravda.sk

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022