DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Marián Viskupič

SaS

S týmto (pôvodným návrhom novely zákona o štátonom rozpočte, pozn.) sme my nemohli súhlasiť. Áno, blokovali sme hlasovanie, blokovali sme v podstate 3×. Následne vláda pochopila a stiahla návrh prišla s opraveným návrhom, ktorý už jasnejšie definoval, teda na strane výdavkov, kam tieto dodatočné výdavky pôjdu a tak ako sme avizovali na začiatku, že keď ten návrh bude v poriadku, keď bude aspoň rámcovo hovoriť o tom, ktorým skupinám pomôže, tak samozrejme ho podporíme.

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Pravda

Politické prestrelky o schvaľovaní novely zákona o rozpočte skončili až po tom, čo strana OĽaNO zakomponovala prvky, ktoré požadovala SaS. 

Strana SaS viac ráz počas októbra nepodporila otvorenie schôdze, ako dôvod uvádzala nedostatky v bode o rozpočte. Podľa Sulíka bol pôvodný  návrh rozpočtu “diletantský” a bolo priam drzosťou ho predložiť. V rozpočte totiž podľa Richarda Sulíka nebolo upresnené, na čo presne pôjdu nadpríjmy vo výške 1,5 miliardy €. 

Po prvej schôdzi 7.10. poslal poslanecký klub OĽaNO strane SAS pozmeňujúci návrh, ten však Sulíkovi nestačil a SaS žiadala, aby bolo upresnenie výdavkov napísané priamo v novele. Na ďalšej schôdzi, 11.10,  parlament opäť nebol  uznášaniaschopný. Poslanci nakoniec 18.10. novelu schválili. Na základe požiadavky SaS už v nej bolo špecifikované aj rozdelenie výdavkov. Výrok tak hodnotíme ako pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022