DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Psychopati sa nájdu na Slovensku, v Nórsku sme videli pred pár mesiacmi, prišiel rovnako psychopat do homosexuálneho baru. Vystrieľal tam 15 ľudí, dobre zomreli dvaja traja, ostatní boli zranení ľahšie ťažšie a teraz budeme hovoriť o Nórsku, že to je homofóbne krajina?

Matovič a Viskupič o LGBTI+ - 30.11.-0001
Pravda

V júni 2022 strelec zastrelil v centre Osla dvoch ľudí a ďalších 21 zranil. Streľba sa odohrala pri bare London Pub, ktorý je obľúbený medzi LGBTI komunitou, jazzovom klube Herr Nilsen a stánku s rýchlym občerstvením. Desať ľudí utrpelo vážne zranenia. Strelec konal bez komplicov, bol iránskeho pôvodu s nórskym občianstvom. Polícia trestný čin vyšetrovala ako extrémny islamský terorizmus, ale motív nebol jasný. Je teda pravda, že sa v Nórsku stal útok, v ktorom zahynuli LGBT+ ľudia. 

V Osle sa neskôr konala bohoslužba, ktorej sa zúčastnil aj nórsky premiér. V súvislosti s útokom odvolali Pride pochod, ktorý sa mal konať. Premiér Jonas Gahr Stoere povedal, že jeho odvolanie nezabránilo boju "proti diskriminácii, predsudkom a nenávisti". Svoju podporu LGBT+ komunite taktiež vyjadril na facebooku, kde okrem inhého napísal: “Stojíme pri vás.” 

Spomínanej bohoslužby sa zúčastnila aj korunná princezná Mette-Marit. Hlava nórskej protestantskej cirkvi Olav Fykse Tveit sa vyjadril, že „guľky nemôžu zabiť lásku.”

Na rozdiel od Slovenska, sa  Nórsko radí ku krajinám, kde majú LGBT+ ľudia práva na takmer rovnakej úrovni ako majorita. V Nórsku sú schválené napr. manželstvá pre ľudí rovnakého pohlavia či adopcie detí pármi rovnakého pohlavia. Ešte v apríli 2022 sa nórsky premiér ospravedlnil za to, že v Nórsku bolo medzi rokmi 1902 - 1950 obvinených 119 mužov za sexuálny styk s iným mužom.

Dátum zverejnenia analýzy: 02.11.2022