DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Prečo nevytiahnete plán nákupu a modernizácie armády, nepoviete slovenskej verejnosti, že tieto vrtuľníky nikdy neboli plánované.

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Ministerstvo obrany dostalo od amerických partnerov ponuku na nákup bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper. Slovenská republika by mohla nakúpiť nové moderné stroje aj s vybavením so zľavou vyše 600 miliónov dolárov, ako kompenzáciu za posunutie našich stíhačiek na Ukrajinu. Parlament v roku 2022 schválil plán modernizácie, v ktorom sa nákup typu vrtuľníkov, aké nám američanie ponúkajú, nenachádza medzi prioritami. Výrok Roberta Fica preto hodnotíme ako pravdivý. 

Robert Fico hovorí o bojových vrtuľníkoch AH-1Z Viper, na nákup ktorých sme dostali od Spojených štátov výhodnú ponuku. Táto ponuka prišla ako kompenzácia zo strany USA v nadväznosti na rozhodnutia slovenskej vlády darovať Ukrajine slovenské stíhačky MiG-29. Okrem tejto ponuky by Slovensko malo za stíhačky dostať aj zhruba 200 miliónov eur z Európskeho mierového nástroja.

Ministerstvo obrany v záujme dlhodobého a predvídateľného vyčleňovania finančných zdrojov a ich efektívneho a transparentného využitia vydalo takzvaný Dlhodobý plán rozvoja rezortu Ministerstva obrany. Tento dokument bol schválený v parlamente v roku 2022 a stanovuje priority obstarávania na Ministerstve obrany do roku 2035.

V pláne sa spomína, že prioritným cieľom Slovenskej republiky je vybudovanie ťažkej mechanizovanej brigády, ktorú od nás vyžaduje aj NATO. V dokumente sa spomína ako priorita obstaranie viacúčelových vrtuľníkov. Vrtuľníky bojovej povahy medzi ktoré sa radia aj stroje AH-1Z Viper sa však v tomto pláne vôbec nespomínajú.

To, že bojové vrtuľníky neboli v pláne, potvrdil aj minister Naď v relácii Na telo PLUS: „Je to pravda, že neplánovala (armáda, pozn.), lebo si nevedela predstaviť, že nájde jednu miliardu eur na to, aby ich kúpila.” Podľa Naďa sa však ohľadom nákupu pozitívne vyjadrili vrchné veliace zložky armády - náčelník vojenského štábu a vojenská rada. (v čase od 0:50)

V rozhovore z 3. apríla 2023 (teda až po diskusnej relácii) sa k tejto téme vyjadril aj zástupca náčelníka generálneho štábu Ľubomír Svoboda:

„Žiadať v tejto situácii ešte aj špecializované bojové vrtuľníky bolo nereálne. Preto sme do plánov napísali, že chceme aspoň ľahké vrtuľníky s obmedzenou schopnosťou boja proti obrnenej technike. (...) Zrazu sa nám naskytla možnosť dostať takmer zadarmo dvanásť špičkových bojových vrtuľníkov. Keby sme si takúto techniku ešte pred pár rokmi napísali do akvizičných plánov, tak by sa nás každý politik alebo úradník z politickej časti ministerstva spýtal, či sme pri zmysloch. Povedal by nám, že na bojové vrtuľníky môžeme minimálne tridsať rokov zabudnúť.”

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023