Príspevok na Facebooku nepravdivo tvrdí, že púpava zabíja 96 percent leukemických buniek. Podľa spoluautorky štúdie, ktorú príspevok cituje, bola jej štúdia zle interpretovaná. Tvrdenia o protirakovinových účinkoch púpavy viacerí odborníci a odborníčky vyvrátili. Klinické štúdie ich doposiaľ nepotvrdili.
Na Facebooku sa 29. septembra 2025 objavil príspevok odporúčajúci púpavu na liečbu rakoviny. Podľa príspevku koreň púpavy a jej listy zabíjajú „až 96 % leukemických buniek už za 48 hodín“. Autorka tvrdí, že „cytotoxické“ vlastnosti koreňu púpavy pôsobia proti leukemickým bunkám. Púpavový čaj ich má údajne rozložiť a prispieť k rastu „nových zdravých buniek“.
Ďalšie výskumy podľa autorky naznačujú, že púpava „môže mať potenciálne účinné látky proti rakovine, melanómom a rakovine prostaty a prsníka.“
Autorka rovnako menuje prospešné látky rastliny - vitamíny, minerály. Spomína tiež jej protizápalové účinky, pomoc pri chudokrvnosti a cukrovke, či pozitívny vplyv na kosti, pečeň, trávenie a pleť. Príspevok od 29. septembra do 27. októbra 2025 zdieľalo viac ako 370 používateľov.

Citovaná lekárka: moju prácu zle interpretovali
Podľa príspevku na Facebooku mala štúdia od „Hamm a jeho študentov,“ ukázať protirakovinové účinky púpavy. V príspevku sa konkrétna práca neuvádza, no Demagog.sk na základe dostupných informácií zistil, že môže ísť o docentku Caroline Hamm (nie muža), ktorá publikovala viacero štúdií o vplyve púpavy.
Docentka Hamm 7. októbra 2025 pre Demagog.sk uviedla, že jej štúdie o efektoch púpavy sú „veľmi zle interpretované”. Dňa 18. októbra 2025 dodala, že mala „anektodické dôkazy,“ ale nie je výskumníčkou základného laboratórneho výskumu.
Štúdie Caroline Hamm netvrdia, že púpava lieči rakovinu
Portál AAP v júli 2025 overil podobné tvrdenie o liečivých účinkoch púpavy. Pozrel sa na štúdie z rokov 2010 a 2012 – v oboch prípadoch išlo o laboratórny výskum. Nezahŕňali púpavový čaj, doktorka Hamm v nich testovala extrakt z púpavového koreňa. Tieto testy ukázali, že extrakt z púpavového koreňa vyvolal bunkovú smrť leukemických buniek.
Onkológ Ján Slopovský z Národného onkologického ústavu pre Demagóg.sk 3. novembra 2025 vysvetlil: „Výťažok z púpavy môže mať rôzne biologické účinky, no v tomto prípade ide o výsledky in vitro výskumu – teda o účinky pozorované na bunkách v Petriho miske. To, že látka ovplyvňuje nádorové bunky v laboratórnych podmienkach, ešte neznamená, že bude rovnako účinná aj v ľudskom organizme.“
V súvislosti s púpavovým čajom portál AAP upozornil na správu z roku 2011 publikovanú v žurnáli Blood. V nej docentka Hamm popisuje prípad 70-ročného muža s akútnou leukémiou, ktorý pil čaj z púpavového koreňa.
Muž po ukončení chemoterapie bez dosiahnutia remisie prešiel do paliatívnej starostlivosti a podstúpil nízkodávkovú chemoterapiu, po ktorej sa jeho stav zlepšil. Lekári a lekárky mu púpavový čaj spomenuli niekedy v tomto období, no nie je známe, kedy ho pacient začal piť.
Portál AAP cituje ďalšiu správu z roku 2013, v ktorom Hamm uvádza, že pacient je štyri roky v remisii a naďalej pije púpavový čaj. Práca popisuje ďalší prípad 60-ročnej ženy s akútnou leukémiou, ktorá mala podstúpiť dva cykly chemoterapie. Po tom, čo výsledky naznačili prechod z akútnej do chronickej leukémie, začala piť čaj z púpavového koreňa. Podľa správy z roku 2013 bola po piatich mesiacoch od diagnózy v „úplnej hematologickej“ remisii – jej krvné hodnoty boli v norme. Rovnako ako v prípade 70-ročného muža, ani tu správa netvrdí kauzálny vzťah medzi pitím čaju a zlepšením zdravotného stavu pacientky.
Hamm pre AFP v júli 2021 povedala, že „neboli zistené žiadne reakcie [na použitie extraktu z koreňa púpavy] mimo tohto konkrétneho ochorenia“ a že „väčšina ľudí [s rakovinou] na liečbu nereaguje .
96 percent mŕtvych buniek vplyvom púpavového koreňa je záverom inej štúdie
Tvrdenie, že koreň púpavy „zabíja 96 percent leukemických buniek“ , AAP našiel v kanadskom výskume z 2016, ktorý testoval bunky rakoviny hrubého čreva, podľa ktorého extrakt z púpavového koreňa zabil 95 percent buniek rakoviny hrubého čreva do 48 hodín. Doktorka Hamm v ňom nefiguruje. Aj v tomto prípade išlo o laboratórny test na bunkách, nie na ľudských pacientoch.
Americká inštitúcia pre výskum a liečbu rakoviny Memorial Sloan Kettering Cancer Center na svojich stránkach uvádza (časť - Clinical Summary), že okrem leukémie existujú dáta na protirakovinové účinky hrubého čreva a konečníka, rastlina podľa ich zistení mala pozitívny vplyv aj na melanóm a rakovinu pankreasu. Inštitúcia zároveň zdôrazňuje, že ich bezpečnosť a účinnosť musí byť potvrdená klinicky.
Liečebné účinky nie sú klinicky dokázané
Ján Slopovský pre Demagog.sk vysvetlil, že výskum účinkov púpavy na rakovinu je v počiatočnom štádiu a uskutočňuje sa na bunkách v laboratóriách a zvieratách. „Zatiaľ neexistujú dôkazy z klinických štúdií na ľuďoch, ktoré by potvrdili, že púpava dokáže liečiť rakovinu,“ zdôraznil. Výsledky z Petriho misky sa pritom podľa jeho slov na ľudský organizmus preniesť nedajú. „Látky sa v tele menia, rozkladajú a nemusia sa dostať tam, kde by mali účinkovať. Používané dávky bývajú navyše oveľa vyššie, než by boli pre človeka bezpečné."
Epidemiologička rakoviny Elizabeth Platz z Bloombergovej školy verejného zdravia na Univerzite Johna Hopkinsa pre AFP v apríli 2025 povedala, že nevie o žiadnom schválenom klinickom používaní púpavy alebo jej koreňa na prevenciu či liečbu rakoviny.
Podobne sa vyjadrili aj hematologička Natasha Ali z univerzitnej nemocnice Aga Ghan a doktor Nawaz Maken pre Geo News v marci 2025. Obaja upozornili, že chýbajú dôkazy o liečebných účinkoch púpavy.
Vedúci zdravotník pre informácie vo výskumnej organizácii Cancer Research UK v roku 2021 pre Full Fact zopakoval tvrdenia o nedostatku vedeckých dôkazov. Dodal, že než sa schváli nová liečba, jej účinnosť a bezpečnosť musia potvrdiť „prísne klinické skúšky na ľuďoch.“ Pacientom a pacientkám dôrazne odporučil, aby sa pred užívaním doplnkov alebo neoverenej liečby poradili so svojím lekárom či lekárkou.
Joanna Harnett, odborníčka na komplementárnu medicinu z Univerzity v Sydney, pre portál AAP v júli 2025 vysvetlila, že zatiaľčo koreň púpavy je známy v ľudovom liečiteľstve, dôkazy o jeho protirakovinových účinkoch nie sú overené.
Potvrdila, že protirakovinové účinky púpavy vyplývajú z niekoľkých preklinických štúdií bunkových kultúrach a zvieratách. Varovala však pred ich misinterpretáciou. Odborníčku by podľa jej slov znepokojilo, ak by niekto tieto predbežné výsledky pochopil ako dôkaz, že púpava je spoľahlivou liečbou rakoviny.
Odborník na spôsoby podávania a zloženie liečiv Nial Wheate pre AAP dodal, že výsledky z laboratórnych testov na extrakte z púpavy „nemusia dôveryhodne napodobniť správanie látky v ľudskom tele.“
Tvrdenia o protirakovinových účinkoch púpavy sa objavili už v 2016
Nepravdivým informáciám o pozitívnych účinkoch púpavy na rakovinu sa venovali viaceré zahraničné factchecky (AAP, AFP, Full Fact, Geo News, Snopes, USA Today). Overované tvrdenia sa mierne líšia - niektoré hovoria o 96 percentách zabitých buniek pomocou púpavy, iné o 98 percentách. Všetky sa odvolávajú na doktorku Hamm.
Príspevok, ktorý vyvrátil portál AAP, je obsahovo rovnaký ako slovenský príspevok.

Screenshot nepravdivého príspevku, ktorý overoval portál AAP.
Portály Snopes a USA Today poukázali na článok uverejnený na stránke Health Eternally v roku 2016. Článok s názvom „Vedci objavili koreň, ktorý zabíja 98 % rakovinových buniek už za 48 hodín“ popisuje prípad 72-ročného muža s leukémiou, ktorý začal piť púpavový čaj, ktorý mu bol odporučený ako „posledný pokus“. Článok cituje aj doktorku „Carolyn“ Hamm. Hamm, ktorej prvé meno je podľa oficiálnych zdrojov Caroline, mala pre portál uviesť, že extrakt z púpavového koreňa bola „jediná vec, ktorá pomohla“ s chronickou leukémiou.
Článok sa odvoláva na štúdie, ktoré ukázali, že extrakt z púpavového koreňa účinkuje proti rakovinovým bunkám, necituje však žiadnu z nich.
Púpava je bohatým zdrojom vitamínov a minerálov
Púpava lekárska obsahuje viaceré vitamíny, napríklad A, C, B1, B2 a minerály - vrátane vápnika, horčíka, draslíka a železa.
Americké Národné centrum pre doplnkové a integrované zdravie (NCCIH) v júli 2023 uvádzalo, že dôkazy o účinkoch púpavy na ľudské zdravie sú obmedzené. Predbežné laboratórne štúdie skúmali extrakty z púpavy pre ich potenciálne protizápalové, antioxidačné a protivírusové vlastnosti.
Dietologička Nancy Geib pre Cleveland Clinic v júli 2021 povedala, že rastlina obsahuje antioxidanty a môže tiež znížiť zápal.
Cleveland Clinic na svojom webovom portáli zároveň uvádza, že púpava sa používa aj pri kontrole cukrovky 2. typu. Veda jej účinky v tejto oblasti skúma. Štúdie na zvieratách naznačujú, že zložky púpavy môžu prispieť k zníženiu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou.
Webstránka Cleveland Clinic ďalej informuje, že štúdie na zvieratách naznačili tiež pozitívny vplyv púpavových koreňov a listov na cholesterol.
Záver
Príspevok na Facebooku tvrdí, že púpavové listy, čaj alebo extrakt z jej koreňa zabíja 96 percent rakovinových buniek leukémie. Neexistujú vedecké dôkazy o tom, že púpava lieči rakovinu. Jej pozitívne účinky naznačili laboratórne testy na bunkách, nie sú však potvrdené klinickými štúdiami, ktoré by preukázali jej účinnosť a bezpečnosť pre liečbu ľudí. Tvrdenia o jej protirakovinových účinkoch odmietla aj spoluautorka štúdie, na ktorú sa príspevok odvoláva. Uviedla, že jej výskum bol zle interpretovaný. Príspevok sme preto v rámci našej spolupráce so spoločnosťou Meta označili ako nepravdivý.
Úprava z 5. 11. 2025: Článok sme doplnili o vyjadrenia Jána Slopovského, onkológa z Národného onkologického ústavu.