DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Ale čo sa ukázalo potom? Že dohodol (pozn. Sulík) 5,85 terawatt hodiny pre domácnosti, lebo tvrdil, že toľko stačí pre tie domácnosti a zrazu sa ukázalo, že oni potrebujú približne 7,1 terawatt hodiny domácnosti. Čo z toho vyplynulo? Že teraz straší domácnosti, že len do osemdesiatpäť percent budú mať relatívne lacnú, aj tá bude o polovičku drahšia a nad 85 % spotreby z roku 2020, čo je strašná konina podľa mňa, budú platiť o 386 % viac a toto je výsledok roboty Richarda Sulíka.

Igor Matovič a Marián Viskupič na Markíze - 20.09.2022
Nepravda

Výrok hodnotíme ako nepravdivý, pretože minister financií Matovič neuvádza korektné údaje pri viacerých údajoch. Objemy zlacnenej elektriny sú so Slovenskými elektrárňami dohodnuté už od februára 2022. Rovnako ceny elektriny na rok 2023 sú podľa výpočtov ÚRSO v iných sumách, než aké spomína Matovič.

Ministerstvo hospodárstva SR spolu s ministerstvom financií SR podpísali vo februári 2022 memorandum s majoritným akcionárom Slovenských elektrární, spoločnosťou Slovak Power Holding. 

V memorande sa Slovenské elektrárne zaviazali dodať v rokoch 2023 a 2024 6,15 TWh elektriny za cenu 61,20 € / MWh. 

Štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek na konci augusta dodal, že elektrina za zastropovanú cenu bude určená pre všetky domácnosti na Slovensku a má pokryť 85 % ich spotreby.

Minister hospodárstva v demisii Sulík odkázal: „V čase vážnej energetickej krízy musí každý prispieť a preto je správne očakávať úsporu vo výške 15% od každej domácnosti.“

Ak sa domácnostiam podarí ušetriť 15 % spotreby elektriny oproti roku 2020, celá ich spotreba v roku 2023 bude stáť 61,20 € / MWh.

7. septembra sa na rokovaní vlády objavil prepočet cien od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý zverejnil minister práce Milan Krajniak.

Dokument spomína tri scenáre vývoja cien elektriny. Igor Matovič však vo svojom výroku zamenil percentá za eurá.

Prvý scenár počíta s tým, že sa celková cena elektriny vrátane všetkých poplatkov zvýši oproti roku 2022 o 51 %, teda bude o polovicu drahšia. V tomto prípade ráta s efektom zastropovanej ceny elektriny na celú spotrebu.

Druhý scenár tiež zahŕňa memorandum so Slovenskými elektrárňami, ale iba na 85 % spotreby. Operuje s celkovou sumou elektriny na úrovni 386,79 €. Avšak, zvýšenie ceny elektriny o 386 % sa nikde nespomína.

Podľa tretieho scenára bude konečná cena elektriny 326,63 €.

Samotný ÚRSO v dokumente upozorňuje, že výpočty cien sú indikatívne a môžu sa meniť. Konečné údaje budú známe na konci roka 2022.

Výrok obsahuje niekoľko nepravdivých tvrdení. Matovič nehovorí pravdu o pôvodnom odhade spotreby domácností, pretože už od februára 2022 je podpísané memorandum s určeným objemom elektriny na úrovni 6,15 TWh. Matovič pravdivo uvádza, že cena elektriny sa zvýši minimálne o 51 %, ale následne hovorí nepravdu o 386% navýšení cien.

Vo výroku sa objavujú aj politické hodnotenia ministra financií, tie však nie sú predmetom overovania. Výrok hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 19.09.2022