DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

Keď tu terorizovali ľudí, keď zabili Milana Lučanského, lebo pani Remišová si ho potrebovala hodiť ako odfajknutého na svoje pexeso.

Blaha a Remišová v Na telo - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Poslanec Blaha vo svojom tvrdení obviňuje ministerku Remišovú z priamej účasti na zabití bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý zomrel po pokuse o samovraždu vo svojej väzenskej cele. Separátne vyšetrovania poslaneckej komisie a policajnej inšpekcie preukázali, že Lučanského v cele nikto cudzí nenapadol. Samotné vyšetrovanie však stále prebieha, čaká sa na vyjadrenie prokuratúry. Výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského polícia obvinila a vzala do väzby v kauze Judáš. Vo väzbe sa pokúsil o samovraždu 29. decembra 2020, keď sa obesil vo svojej cele na teplákovej bunde.

Robert Fico slovne útočil na vtedajšieho premiéra Matoviča, vraj sa Lučanský dostal do väzenia na jeho objednávku a sudcovia s prokurátormi mu vyhoveli. Rovnako útočil na novinárov. 

Vicepremiérka Veronika Remišová sa po udalosti vyjadrila, že „Milan Lučanský nebol vo väzbe z vôle vlády, ale na základe riadneho rozhodnutia súdu a na návrh vyšetrovateľov.” 

Po Lučanského smrti sa začalo vyšetrovanie, za akých okolností zomrel a či vlastnou vinou. Zriadila sa aj poslanecká komisia zložená zo zástupcov koalície aj opozície. Komisia nezistila skutočnosti, ktoré by boli v rozpore s všeobecnou informáciou, že si Lučanský siahol na život sám.

Samotné vyšetrovanie stále prebieha. Policajná inšpekcia zastavila vlastné vyšetrovanie vo veci porušenia povinnosti väzenskej služby či trestného činu ublíženia na zdraví zo strany cudzej osoby. 

Portál Aktuality.sk uverejnil odpovede policajnej inšpekcie, z ktorých vyplýva, že „bývalého policajného prezidenta v jeho väzobnej cele nikto nenapadol ani mu neublížil. Žiadny dozorca nezlyhal. Nikto nezneužil svoje právomoci ani nezanedbal svoje povinnosti.” 

Tvrdiť, že bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zabili členovia súčasnej vládnej koalície je nepodloženou domnienkou poslanca Blahu. Ak má, tak ako tvrdí, dôkazy, že sa Lučanský nemohol zabiť sám mal by ich odovzdať na polícii, pretože vyšetrovanie zo strany prokuratúry stále nebolo ukončené a jeho dôkazy môžu priniesť nové svetlo do prípadu.

V súčasnosti je však jeho tvrdenie zavádzajúce.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.10.2022