DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

V prvom čítaní sme zahlasovali za energetický balíček … V druhom čítaní sme za nezahlasovali preto, lebo sme vyzvali pána Hirmana aj celú vládu, aby konečne začala so sociálnym dialógom. Spýtala sa sociálnych partnerov, vrátane energetickej oblasti, aké sú technické riešenia, ktoré to umožnia urobiť, ale oni diletanti to takto neurobili.

Blaha a Remišová v Na telo - 30.11.-0001
Pravda

Poslanecký klub strany Smer-SD podporil energetický zákon v prvom čítaní. V druhom čítaní podporili iba pozmeňovacie návrhy poslanca Fica a poslanca Šeligu, pri ostatných sa zdržali. Fico to odôvodnil potrebou širšej diskusie s predstaviteľmi tripartity či energetických firiem. Minister hospodárstva takéto predlžovanie prijatia zákona odmietol s ohľadom na dramatický vývoj v energetickom sektore. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Poslanci strany Smer-SD zahlasovali v prvom čítaní za vládnu novelu zákona o energetike a tým ju posunuli do druhého čítania. 

V druhom čítaní hlasovali poslanci Smeru za návrh uznesenia, ktoré podal predseda strany Robert Fico, ako aj za pozmeňovací návrh poslanca Šeligu. Pri hlasovaní o pozmeňovacích návrhoch zo správ výborov a o skrátení lehoty podaných návrhov sa poslanci Smeru zdržali. 

Rovnako sa zdržali aj pri hlasovaní o prijatí energetického zákona v treťom čítaní.

Je pravdou, že zatiaľ čo poslanci schvaľovali energetický zákon v skrátenom legislatívnom konaní, Smer-SD vyzýval k zapojeniu tripartity a k širšiemu dialógu s energetickými spoločnosťami o opatreniach. Minister hospodárstva takéto konanie odmietol, čo odôvodnil dramatickou a zhoršujúcou situáciou v energetickom sektore.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.10.2022