DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ľuboš Blaha

SMER-SD

Teraz Nemci prijali zastropovanie cien plynu až do roku 2024 a títo tu dokážu niečo zagarantovať iba do konca roka.

Blaha a Remišová v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Vo štvrtok Olaf Scholz oznámil, že Nemecká vláda sa bude zaoberať rastúcimi cenami plynu a energií. Podľa nového plánu má vláda predstaviť opatrenia v októbri, pričom medzi opatreniami je aj zastropovanie cien plynu platné do jari 2024. Zastropovanie sa má týkať domácností a podnikov. V čase relácie ešte tieto opatrenia neboli prijaté, zatiaľčo na Slovensku je časť produkcie elektrární určená pre domácnosti zastropovaná až do roku 2024, výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Na leveli EÚ sa stále rokuje o jednotných opatreniach ako postupovať s vysokými cenami plynu a energií. Minister hospodárstva SR sa vyjadril, že EÚ rokuje o cenových stropoch na všetok dovážaný plyn teda aj z Nórska, Azerbajdžanu alebo Alžírska. Túto iniciatívu podpísalo pätnásť členských krajín vrátaní Slovenska, avšak proti sa vyjadrilo Nemecko a EK podnet odmietla. 

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stanovuje maximálne ceny pre odberateľov podliehajúcich cenovej regulácii každý rok určením tzv. cenových stropov, tie sa do konca roka meniť nebudú. 

Hegerova vláda navrhla, aby sa domácnostiam zastropovala cena elektrickej energie. Momentálne sa zaoberajú aj cenou plynu. Napriek tomu môžu niektorým domácnostiam chodiť vysoké preddavky za elektrinu. 

Vláda zastropovala len silovú zložku na úroveň 61,21 eura za megawatthodinu. Zvyšok ceny tvorí distribučná a prenosová sústava (drôty, transformátor, pracovníci) atď. Zastropovanie sa nevzťahuje na straty počas distribúcie energie. Dodávatelia elektrickej energie si všetky tieto náklady môžu premietnuť do konečnej sumy.

Vo februári 2022 ministerstvo hospodárstva SR iniciovalo podpis memoranda s majoritným akcionárom Slovenských elektrární, spoločnosťou Slovak Power Holding Group. Dokument obsahuje záväzok spoločnosti predávať elektrickú energiu vybraným odberateľom v celkovom objeme 6,15 TWh za cenu 61,20 € / MWh počas rokov 2023 a 2024.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.10.2022