DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Spojené štáty americké sa zbavujú starej techniky, to sú odlietané stroje (pozn. vrtuľníky Viper).

Robert Fico a Boris Kollár v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Vrtuľníky Viper sú vyvinuté v 90. rokoch a používajú ich aktuálne USA, ale aj iné krajiny, ako Česko alebo Bahrain. 12 vrtuľníkov, ktoré zakúpime, si v roku 2015 objednal Pakistan. Spojené štáty však medzičasom od obchodu odstúpili a ponúkali ich ďalším krajinám, primárne spojencom. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Spojené štáty americké (USA) ponúkli Slovensku za poskytnutie 13 vyradených stíhačiek MiG-29 Ukrajine 12 nových útočných helikoptér Bell AH-1Z Viper s dvojtretinovou zľavou spolu s 500 raketami AGM-114 Hellfire II v počte 500 kusov. Za vrtuľníky zaplatíme približne 340 miliónov eur v priebehu troch až štyroch rokov. Nejedná sa o odlietané stroje, boli vyrobené pre Pakistan a momentálne sú konzervované vo vákuových obaloch.

USA ich používajú vo výzbroji svojej námornej pechoty a v kategórií útočných helikoptér patria medzi špičkové stroje vyvinuté boli v 90. rokoch. Tieto vrtuľníky sú súčasťou výzbroje krajín ako Česko (aktuálne štyri stroje, prisľúbených majú ďalších šesť) či Bahrajn (celkovo 12 vrtuľníkov).

Vrtuľníky sú už dnes pravdepodobne vyrobené a dostupné vďaka tomu, že USA ich ponúklo inej krajine. V roku 2015 sa na objednávke 15 helikoptér vrátane spomenutých rakiet dohodli USA s Pakistanom. Pre zhoršené vzťahy však v roku 2018 vtedajší americký prezident Donald Trump zastavil dodávky zbraní Pakistanu a obchod sa neuskutočnil. 

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď ozrejmil, že o tento balík vojenských strojov a techniky sa zaujímalo viacero štátov. 

Ficov výrok o zbavovaní sa starej americkej techniky preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 06.04.2023