DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Erik Tomáš

Hlas

(pozn. Kažimír) bol obvinený na základe jedinej priamej výpovede kajúcnika, následne bolo jeho obvinenie zrušené generálnym prokurátorom, potom bolo obvinenie obnovené, podaná rýchlo obžaloba, aby generálny prokurátor do toho už nemohol vstúpiť.

Milan Krajniak a Erik Tomáš - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Erik Tomáš, ako aj ďalší opoziční politici, opakovane a dlhodobo vytvárajú obraz, že obvinenia vysokých štátnych predstaviteľov, medzi ktorých patrí aj Peter Kažimír, sa zakladajú na výpovedi jediného svedka. Je síce pravdou, že v prípade Kažimíra bolo svedectvo Františka Imreczeho kľúčové pre začatie vyšetrovania, avšak zatiaľ nevieme, o aké všetky dôkazy a informácie sa vyšetrovanie opiera, výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Peter Kažimír bol prvýkrát obvinený špeciálnou prokuratúrou ešte v októbri 2021. Podľa polície a prokuratúry mal byť v tomto konkrétnom prípade “kuriérom” a doniesť úplatok šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu. Ten v prípade svedčí ako spolupracujúci obvinený, tzv. “kajúcnik”. V kauze vypovedala aj bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, nie je však bližšie známe, o čom. Informácie o prípade nie sú verejne k dispozícii, nie je preto jasné, či obžaloba stojí iba na jednej priamej výpovedi. 

Generálna prokuratúra zrušila vďaka známemu paragrafu 363 obvinenie Petra Kažimíra, keďže v ňom videla viacero nedostatkov. V novembri 2022 obvinila NAKA znova Petra Kažimíra z toho istého skutku. Prokurátor podal vo februári 2023 na guvernéra Národnej banky obžalobu. O tom, že bola obžaloba podaná úmyselne rýchlo, aby špeciálna prokuratúra predišla možnosti generálneho prokurátora zasiahnuť do prípadu cez paragraf 363, písali aj niektoré médiá. V apríli 2023 sudca špecializovaného súdu uznal Kažimíra vinným z podplácania. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. Kažimír bol odsúdený tzv. trestným rozkazom.

Dátum zverejnenia analýzy: 04.05.2023