DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Opatrenie, kde by sa odpustili dane ženám s deťmi, má dnes vo vyspelom svete iba Maďarsko, zaviedol to Viktor Orbán. Inak podobné opatrenia majú, tuším, na svete už iba Mozambik a Rovníková Guinea, je to nesystémové.

Igor Matovič a Michal Šimečka v Na telo - 30.11.-0001
Neoveriteľné

Je pravdou, že Maďarsko zaviedlo do svojej daňovej legislatívy zákon, ktorý oslobodzuje od platenia daní z príjmu za určitých podmienok, matky s deťmi. V súvislosti Mozambikom a Rovníkovou Guineou sa nám podobnú informáciu dohľadať nepodarilo. Nie je v kapacitách tímu Demagog.sk skontrolovať, či existuje podobné opatrenie v legislatíve iných štátov. Výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Maďarsko od 1. januára 2020 zaviedlo s cieľom zvýšiť pôrodnosť v krajine opatrenie, ktorým oslobodzuje od platenia osobných daní z príjmu za určitých podmienok týkajúcich sa výšky príjmu, matky vychovávajúce najmenej štyri alebo viac detí. Toto opatrenie platí aj pre matky, ktoré za svoj život vychovali štyri alebo viac detí. Od 1. januára 2023 sa navyše platnosť tohto opatrenia rozšírila aj na všetky ženy do tridsiatich rokov, ktoré sa stali matkami. Podobné opatrenie pre slovenské matky nedávno navrhol aj Igor Matovič.

O podobnom type opatrení v Mozambiku a Rovníkovej Guinei sa nám informácie nepodarilo dohľadať. Rovníková Guinea má iba opatrenie, ktorým zamestnávatelia mesačne prispievajú 1 % z hrubej mzdy do Fondu na ochranu práce a 21,5 % do Národného inštitútu sociálneho zabezpečenia.

Dátum zverejnenia analýzy: 11.05.2023