DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Richard Sulík

SaS

Smer odmietol hlasovať za zmenu ústavy v tej istej veci, v ktorej predtým robil referendum za 10 miliónov eur.

Sulík a Blanár v Na telo - 30.11.-0001
Zavádzajúce

Poslanecký klub Smer-SD neodmietol hlasovať za zmenu ústavy v otázke predčasného skončenia volebného obdobia Národnej rady, ale hlasoval proti takej podobe návrhu, ktorý neobsahoval možnosť rozhodnúť o predčasnom skončení na základe referenda. Práve otázka, či by mali mať občania možnosť rozhodnúť v referende o predčasnom skončení volebného obdobia, bola súčasťou referenda, ktoré strana pripravila.  

Návrh zákona, ktorým sa mení ústava a umožňuje sa predčasné skončenie volebného obdobia Národnej rady, prešiel tromi čítaniami a hlasovalo sa celkovo desaťkrát, pričom poslanci z klubu Smer-SD, vrátane Juraja Blanára, hlasovali za” v šiestich prípadoch. V prvom čítaní podporili pôvodný návrh zákona, pridelenie výborom a skrátenie lehoty k návrhom v rozprave. V druhom čítaní podporili procedurálne návrhy poslancov Borisa Suska (Smer-SD) a Martina Beluského (nezaradený) a námietku poslanca Borisa Suska. Ďalej odmietli a hlasovali proti návrhom poslancov Juraja Šeligu (nezaradený) a Márie Kolíkovej (SaS). Do tretieho čítania išiel návrh zákona s pozmeňujúcim návrhom Márie Kolíkovej, ktorý vypustil možnosť uskutočniť predčasné skončenie volebného obdobia NR SR na základe referenda. Poslanecký klub Smer-SD hlasoval proti takému konečnému zneniu.

Referendum, ktoré sa konalo 21. januára 2023, obsahovalo otázku na možnosť uskutočniť predčasné skončenie volebného obdobia NR SR referendom.

Náklady na referendum boli vyčíslené na viac ako desať miliónov eur a rozdelené medzi štátne rozpočty pre roky 2022 a 2023.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2023