DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Juraj Blanár

SMER-SD

Pán premiér Heger, rovnako pán Naď hovoria o tom, že vojská Ruskej federácie sa zastavia na pobreží Atlantického oceánu.

Sulík a Blanár v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Z verejne dostupných zdrojov tím Demagog.sk nedohľadal výroky dočasného predsedu vlády Eduarda Hegera ( ) a dočasného ministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) o tom, že by sa vojská Ruskej federácie zastavili na pobreží Atlantiku. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Heger aj Naď sa o Rusku, ruskej invázií a možných dôsledkoch aj pre Slovensko vyjadrili rôznymi spôsobmi, nedohľadali sme však výroky o tom, že by sa ruské vojská zastavili na pobreží Atlantického oceánu.

Heger na Svetovom ekonomickom fóre v Davose 2022 povedal (0:28): „Ak Ukrajina zlyhá, na rade je Slovensko.“

Taktiež v rozhovore pre The Jerusalem Post upozornil, že sa nedá vylúčiť možnosť, že sa Putin zameria aj na Slovensko. Prirovnal to k situácií, keď Rusi najskôr obsadili Krym a neskôr sa rozhodli dobyť celú Ukrajinu.

Vo svojom príhovore počas cesty na Ukrajinu 31. marca 2023 sa minister Naď vyjadril: „Jedine s naším prispením dokážu Ukrajinci toto zlo konečne zastaviť a ochrániť tak aj nás a naše domovy.“

Výrok podpredsedu parlamentu Blanára hodnotíme ako nepravdivý, pretože z verejne dostupných zdrojov sme nedohľadali tvrdenia Hegera či Naďa podobné takému, ktoré spomenul Blanár.

Jurajovi Blanárovi sme poskytli priestor na vyjadrenie, do zverejnenia relácie 17. 5. 2023 ho však nevyužil.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.05.2023