DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Prezidentka sa vždy otočila chrbtom tomuto národu a celému Slovensku (...), či to bolo referendum, kde 600 000 ľudí poslala niekam.

Robert Fico a Eduard Heger v Na telo - 30.11.-0001
Nepravda

Prezidentka sa pre prvé Ficovo referendum o predčasných voľbách obrátila na Ústavný súd, ktorý rozhodol, že referendová otázka je v rozpore s Ústavou SR. Tvrdenie, že 600-tisíc ľudí poslala niekam, je preto nepravdivé.

Robert Fico hovorí o petícii za referendum o predčasných voľbách, ktorú strana Smer-SD doručila prezidentke v máji 2021 s viac ako 600-tisíc podpismi.

V tomto referende žiadali položiť otázku:
„Súhlasíte s tým, aby sa skrátilo VIII. volebné obdobie Národnej rady Slovenskej republiky tak, aby sa voľby do Národnej rady Slovenskej republiky vykonali do 180 dní odo dňa vyhlásenia výsledkov tohto referenda?”

Prezidentka sa obrátila na Ústavný súd a ten 7. 7. 2021 rozhodol, že referendum je protiústavné.

V roku 2022 vyzbieral Smer-SD 406-tisíc podpisov na ďalšie referendum o bezodkladnom podaní demisie vlády a o zmene spôsobu, akým je možné vyhlásiť predčasné voľby. 

Čaputová opäť využila svoje ústavné právo na to sa opýtať, či je prvá otázka referenda v súlade s ústavou. Ústavný súd rozhodol, že prvá otázka je protiústavná. Referendum s druhou otázkou sa konalo 21. januára 2023 a bolo neplatné, zúčastnilo sa ho 27,25% oprávnených voličov.

Dátum zverejnenia analýzy: 31.05.2023