DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

My sme boli pri tom prešetrovaní ešte v minulosti vtedy, kedy ste spomínali toho oligarchu odniekiaľ. Generálna prokuratúra prešetrila všetko financovanie strany, nič nezistila.

Voľby 2023: Milan Uhrík a Jaroslav Naď - 30.11.-0001
Pravda

V roku 2017 čelila strana ĽSNS podozreniu z financovania zo zahraničia, ktorým sa zaoberala Generálna prokuratúra aj Národná kriminálna agentúra. Operatívne vyšetrovanie však neodhalilo nezákonný príjem financií. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Nemecká televízia ZDF v relácií Frontal 21 priniesla informáciu o hackermi získaných emailoch, ktoré odhaľujú prepojenie ruského podnikateľa Konstantina Malofejeva a bieloruského podnikateľa Alexandra Usovského na viaceré politické subjekty vo východnej Európe. 

Dokumenty, ktoré získali ukrajinskí hackeri majú dokazovať, že prostredníctvom Usovského bolo financovaných viacero subjektov v Česku, Poľsku, Maďarsku, Moldavsku, Rumunsku ale aj na Slovensku za účelom šírenia proruského postoja postoja proti NATO a EÚ v spoločnosti. 

Na Slovensku mala byť takýmto spôsobom financovaná aj ĽSNS. Peniaze, ktoré údajne poskytol Konstantin Malofejev mala strana obdržať cez Usovského, toto obvinenie však ĽSNS aj Usovskij popreli.

Prepojenie na ĽSNS malo vzniknúť v súvislosti s jej organizovaním referenda za vystúpenie z NATO. Strana vtedy čelila návrhu na jej rozpustenie a Generálna prokuratúra sa rozhodla preveriť aj jej financovanie. Polícia však nijaké nezákonné financovanie neodhalila. Národná kriminálna agentúra po operatívnom preverovaní nenašla dôvod na začatie trestného stíhania vo veci nezákonného financovania zo zahraničia.

Dátum zverejnenia analýzy: 17.09.2023