DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Igor Matovič

OĽaNO

Čiže áno, výsledok našej práce. Tej, že sme rozviazali ruky policajtom, je tých 42 riadne odsúdených zločincov z vlády Smeru, Hlasu, SNS a viac ako stovky ľudí, ktorí dnes čakajú na rozsudok, ktorí sú obvinení alebo obžalovaní.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Pravda

Vyšetrovania káuz spojených s predstaviteľmi či nominantmi Smeru-SD už viedli ku 42 prípadom odsúdenia. Za korupčné trestné činy bolo obvinených viac ako 100 funkcionárov, nominantov a spriaznených osôb z čias vlád Smeru-SD.

V auguste 2023 zverejnil Denník N zoznam viac ako 40 odsúdených, prevažne z korupčných trestných činov, z éry smeru. Na zozname sa nachádza napríklad bývalý špeciálny prokurátor, vedenie finančnej správy, policajní funkcionári, sudkyňa či vysokopostavení štátni úradníci. 

Portál Aktuality.sk v októbri 2021 publikoval zoznam nominantov, funkcionárov a spriaznených podnikateľov z čias vlády Smeru, ktorých za posledné obdobie polícia zadržala a obvinila. Zoznam tvorí viac ako 100 mien, z káuz ako Búrka, Víchrica, Božie mlyny, Očistec, Judáš, Mýtnik, Dobytkár a mnohých ďalších. Od vydania článku sa mnohé kauzy posunuli.

V septembri 2021 publikoval Denník N zoznam 26 obvinených z obdobia vlád Smeru, ktorí sa priznali ku korupčnému správaniu. Medzi spolupracujúcimi obvinenými sú nominanti, ktorí zastávali vysoké funkcie vo verejnej správe, ako Ľudovít Makó, Boris Beňa, Bernard Slobodník či František Imrecze.

Bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika právoplatne odsúdil Najvyšší súd na 8 rokov a peňažný trest.

Imreczeho, bývalého riaditeľa Finančnej správy SR, súd odsúdil z trestného činu korupcie na podmienečné 3 roky so skúšobnou dobou 5 rokov. Rovnaku mu súd udelil aj peňažný trest 202-tisíc eur.

Súd odsúdil aj Imreczeho nástupkyňu za vlády Smeru-SD, Lenku Wittenbergovú. Dostala 2 roky podmienečného trestu za korupciu a zároveň peňažný trest vo výške 50 tisíc eur.

Bývalého šéfa finančnej polície Bernarda Slobodníka súd odsúdil za prijímanie úplatkov vo viacerých kauzách.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023