DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

Totižto my sme zažili situáciu, že sme v rámci eurofondov vysúťažili firmy v danom roku 15 16, ktoré boli výrazne lacnejšie oproti predchádzajúcim dodávateľom. V tom sa ozvala vtedajšia smerácka vláda, ktorá povedala, že my nevieme eurofondy správne čerpať a odobrali ich z pozície vyššej moci Banskobystrickému samosprávnemu kraju a presunuli ich na ministerstvo hospodárstva pánovi Jahnátkovi.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Zavádzajúce

Čerpanie eurofondov bolo BBSK zastavené z dôvodu nelegálneho zamestnávania pracovníkov a nie kvôli neschopnosti čerpať eurofondy, ako tvrdí Uhrík. Keďže Uhrík budí svojim výrokom dojem, že vláda stopla eurofondy kvôli lacnejším vysúťaženým dodávateľom, výrok hodnotíme ako zavádzajúci.

Rozhodnutie neumožniť čerpanie eurofondov pre Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) urobilo Ministerstvo pôdohospodárstva SR na začiatku roka 2016. Zastavenie financovania z európskych peňazí odôvodnilo nelegálnym zamestnávaním ľudí, ktorí neboli evidovaní na úrade práce. Toto rozhodnutie vyplývalo z pravidiel Európskej únie a nelegálnu prácu potvrdil aj Najvyšší inšpektorát práce.

Diskusie o odobratí kompetencie BBSK prebiehali už v roku 2015. Vtedajší premiér Robert Fico uviedol ako dôvod nečinnosť vtedajšieho predsedu kraja Mariana Kotlebu. Kotleba vtedy napríklad neschválil dotáciu pre bábkové divadlo či tanečné divadlo. 

Okrem toho sa Kotleba pokúsil financovať niektoré projekty z prebytkov hospodárenia BBSK, pričom podľa vtedajšej predsedníčky poslaneckého klubu Smer-SD – KDH v zastupiteľstve BBSK Ľubice Laššákovej mohli tieto projekty byť financované z eurofondov.

Počas šéfovania Mariana Kotlebu na BBSK sa objavil aj klientelizmus, keď zákazky od župného úradu získavali kandidáti Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS). Napríklad neúspešný kandidát Michal Chudík dostal 700 eur za grafickú úpravu časopisu Náš kraj. Ďalší kandidát Ján Onduš za dodávanie potravín zinkasoval približne 4 tisíc eur.

BBSK dostal od Úradu pre verejné obstarávanie za nezákonné verejné obstarávanie pokutu 150 tisíc eur. Verejné obstarávanie sa týkalo rekonštrukcie ciest a udialo sa v čase, keď bol županom Marian Kotleba.

Kompetencie na čerpanie eurofondov na obnovu ciest Jahnátek navrhol odovzdať mestu Banská Bystrica, avšak v januári 2016 informoval, že zriadi sprostredkovateľský orgán priamo na ministerstve pôdohospodárstva. 

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil so žiadosťou o vyjadrenie na Milana Uhríka, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023