DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Milan Uhrík

Republika

Rovnako ako tak navrhoval (Igor Matovič, pozn.) zníženie platov poslancov, ale iba z opozičnej pozície, nikdy nie z vládnej, z ústavnej väčšiny.

Voľby 2023: Prvá debata na TV Joj - 20.09.2023
Pravda

Igor Matovič, ešte počas jeho pôsobenia v opozícii, prichádzal pravidelne s návrhom na zmrazenie alebo zníženie platov poslancov. Po nástupe jeho vlády už s takouto iniciatívou neprišiel, ani ako premiér, ani ako minister financií. Jeho poslanecký klub taktiež nepodporil ani opozičné návrhy na zníženie platov. S návrhom na zníženie platov prišiel Matovič opäť až po rozpade vládnej koalície a vymenovaní úradnickej vlády. Výrok Milana Uhríka preto hodnotíme ako pravdivý.

Plat poslanca Národnej rady sa odvíja od priemernej mzdy v hospodárstve za predchádzajúci rok. Poslancovi patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok. K tomuti základnému platu poslanci dostávajú aj tzv. paušálne náhrady a funkčné príspevky. Za aktuálny 2023 sa tak poslanecké platy pohybujú v rozmedzí od 6260 eur po 7148.91 eur.

Priemerná mzda, na ktorú je poslanecký plat naviazaný, dlhodobo rastie, napriek ekonomickým krízam. Pravidelne sa tak objavujú iniciatívy na zmrazenie platov poslancov.

Od roku 2011 si poslanci každoročne platy zmrazovali. Zlom nastal koncom roka 2018, keď neprešiel žiaden z návrhov na zmrazenie platov. Poslancom tak nárazovo stúpol plat o 1500 eur. 

Zmrazenie alebo zníženie platov navrhovalo aj hnutie OĽANO v rokoch 2014, 2015 či 2017,  keď sa nachádzalo v opozícii. V roku 2019, po tom čo neprešiel návrh na zmrazenie platov poslancov, prišiel Matovič dokonca s vlastným návrhom na výpočet. 

V čase, keď mal Igor Matovič k dispozícii parlamentnú väčšinu, s iniciatívou zníženia alebo zmrazenia platov už neprišiel a jeho poslanecký klub, ani nepodporil iniciatívy opozičných poslancov. V marci 2020 žiadal poslanec za ĽSNS Marian Kotleba na schôdzi parlamentu prijať uznesenie, aby vláda v skrátenom legislatívnom konaní pripravila návrh novely zákona, ktorým by sa znížil plat poslancov a niektorých ústavných činiteľov najmenej o 33 % po dobu trvania mimoriadnych opatrení Za návrh vtedy hlasovali iba poslanci ĽSNS. Poslanec Šeliga vtedy uviedol, že tento návrh nebol podaný v súlade s rokovacím poriadkom. 

V októbri 2021 prišiel s iniciatívou zmrazenie platov ústavných činiteľov nezaradený poslanec Milan Mazurek za stranu Republika. Poslanci vládnej koalície však odmietli bod zaradiť do programu riadnej schôdze parlamentu.

Po nástupe úradníckej vlády a rozpade parlamentnej koalície prišiel predseda hnutia OĽaNO opäť s iniciatívou zníženia poslaneckých platov. Igor Matovič predstavil v januári tohto roka nápad na zníženie platov poslancov. Na schôdzi návrh neprešiel do druhého čítania. Za bolo iba 33 zo 118 prítomných poslancov. Podľa návrhu Igora Matoviča sa mal plat poslancov znížiť až trojnásobne. Dostávali by však finančné príspevky od strany, za ktorú kandidovali. Financie by prideľovala strana podľa činnosti poslanca v parlamente.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023