DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Ale veď ako rozhodujú súdy v tých jednotlivých kauzách, ktoré sa týkali bývalých vlád, resp. vlád Roberta Fica, a tam predsa, ak si to správne pamätám, tak to skóre je 42:0, že súdy buď právoplatne alebo ešte neprávoplatne rozhodli, že tí ľudia, ktorých Národná kriminálna agentúra z niečoho obvinila, ktorí sú spätí s bývalou vládou, že boli uznaní za vinných.

Voľby 2023: Druhá debata na TV Joj - 21.09.2023
Pravda

Hoci „skóre 42:0” je zjednodušené tvrdenie, je pravdou, že bolo zdokumentovaných najmenej 42 prípadov obžalovaných ľudí z éry strany Smer, ktorý boli súdmi uznaní za vinných alebo sa dokonca sami priznali. Tvrdenie Michala Šimečku, že keď už sa prípady korupcie ľudí spojených s vládami Smeru-SD dostanú pred súd, súdy ich uznávajú vinnými, preto hodnotíme ako pravdivé.

Denník N spísal vo svojom článku zoznam ľudí, ktorí boli právoplatne odsúdení, prípadne boli odsúdení prvostupňovým súdom a čakajú na odvolanie. V tomto zozname je 42 osôb, ktoré svoje trestné činy páchali v období vlády Smeru. Mnohí z nich pôsobili v oblastiach spojených so štátnou mocou, akými sú polícia, finančná správa, úrady či tajná služba a mali teda priamé či nepriame spojenie s vtedajšou vládnou garnitúrou. V niektorých kauzách rozhodnutie súdu ešte nie je právoplatné.

Nie všetci obvinení vo veľkých kauzách boli nakoniec súdom odsúdení. Špecializovaný trestný súd napríklad oslobodil bývalú predsedníčku žilinského krajského súdu Evu Kyselovú. Obžalovaná bola z brania úplatkov za rozhodnutia v prospech páchateľov. Kľúčovým svedkom bol bývalý sudca Pavol Polka, ktorý však na súde odmietol vypovedať.

V niekoľkých exponovaných pripadoch zas rozhodol Maroš Žilinka o zrušení obvinenia podľa paragrafu 363 Trestného zákona. Generálny prokurátor cez tento mimoriadny opravný prostriedok zastavil trestné stíhanie viacerých politikov či iných vplyvných osôb vrátane Roberta Fica, Roberta Kaliňáka, Petra Kažimíra či Martina Borguľu.  

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023