DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Viete a opäť ja, keď som bol predseda vlády 2019/2020, sme sa dohodli, že naše fakulty lekárske začnú prijímať podstatne viacej slovenských študentov. Najprv to bolo len navýšili počty, druhý rok to bolo na úkor zahraničných. Prišiel Igor Matovič (...) a o tri roky s tým vyšiel ako zo svojou voľbou. 

Voľby 2023: Druhá debata na TV Joj - 21.09.2023
Pravda

Vláda Petra Pellegriniho predstavila návrh na zvýšenie počtu študentov medicíny, ktorý po výmene vlád nebol dostatočne financovaný. Igor Matovič neskôr predstavil podobný návrh bez spomenutia návrhu predošlej vlády. 

Diskusie o navýšení počtu prijatých študentov medicíny začali v roku 2018. Na konci svojho funkčného obdobia premiér Pellegrini dospel k dohode so zastúpcami lekárskych fakúlt, ktorí sľúbili navýšenie počtu slovenských študentov na úkor zahraničných samoplatcov výmenou za dodatočné finančné prostriedky od štátu vo výške 2,5 milióna eur. Sľúbené finančné prostriedky fakulty obdržali v akademickom roku 2020/2021, kedy zvýšili počet slovenských študentov o 250, no po výmene vládnej koalície v roku 2021 už fakulty dodatočné financie od štátu nedostávali, a to aj napriek tomu, že prijali viac slovenských študentov.

V októbri 2022 Igor Matovič odprezentoval návrh navýšiť počty študentov medicíny a to nie o navrhovaných 100, ale až o 500, pričom dotovať to mal do veľkej miery štát. Už v tom čase pripomínala strana Hlas pôvodný návrh počas vlády Petra Pellegriniho, ktorý nebol naplnený.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023