DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Veľmi ma mrzí, že som nechal v novej vláde rekonštrukciu Banskej Bystrice za 120 miliónov, schválenú, pripravenú s peniazmi, rekonštrukciu ružinovskej nemocnice v Bratislave za 80 miliónov. Všetko to títo páni zrušili len z trucu, lebo to bola  predchádzajúca vláda, lebo Pellegrini.

Voľby 2023: Druhá debata na TV Joj - 21.09.2023
Nepravda

Nemocnica v Banskej Bystrici v septembri 2021 zrušila pôvodnú súťaž na dodávateľa rekonštrukcie, pretože od schválenia v roku 2019 prudko narástli ceny materiálov. Rekonštrukciu ružinovskej nemocnice stopol manažment be udania dôvodu. Nie je teda pravdou, že vláda tieto stavby stopla „len z trucu“ voči svojim predchodcom.

Rekonštrukciu Roosveltovej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici schválila ešte vláda Petra Pellegriniho v januári 2019. Rekonštrukcia mala byť hotová do konca roka 2023 a vyjsť mala na 104 miliónov eur. V máji nemocnica začala verejné obstarávanie na výber dodávateľa.

V septembri 2021 nemocnica súťaž zrušila. „Vzhľadom na časový odstup, vývoj cien vstupov a vysoký nárast cien stavebného materiálu by projekt, tak ako bol nadimenzovaný a obstarávaný v roku 2019, nebol finančne v súčasnosti udržateľný,“ uviedla na svojom webe.

Nárast cien po pandémii koronavírusu potvrdzuje aj index cien stavebných prác, materiálov a výrobkov od Štatistického úradu z októbra 2021. Medzi rokmi medzi rokmi 2020 a 2021 úrad uvádza zvyšovanie cien vo všetkých oblastiach stavebníctva. 

Zmluvu s víťazom obstarávania neodporučilo nemocnici podpísať ani ministerstvo zdravotníctva. Okrem vyšších nákladov bolo dôvodom aj to, že „pôvodný zámer rekonštrukcie nezohľadňoval všetky relevantné skutočnosti, ktoré vznikli pandémiou COVID-19“, a na ktoré bolo potrebné reagovať.

Rekonštrukciu a modernizáciu Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) v Ružinove schválila Pellegriniho vláda v roku 2019. Predpokladalo sa, že tento projekt by mal byť ukončený v roku 2024 a náklady sa mali pohybovať vo výške 86 miliónov eur. Verejnú súťaž nemocnica vyhlásila začiatkom roka 2020, avšak v inom rozsahu a aj rozdielnej výške nákladov. V súťažných podkladoch bola suma rekonštrukcie 71,5 milióna eur. Podľa informácií portálu YIM.BA, manažment nemocnice verejné obstarávanie neskôr zrušil bez vysvetlenia dôvodov. Na webovej stránke Úradu pre verejné obstarávanie je však zákazka stále vedená ako „aktívna.“ 

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil na Petra Pellegriniho so žiadosťou o vyjadrenie, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023