DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Máte pravdu v tom, že Slovensko patrí k najchudobnejším štátom Európskej únii v pomere teda HDP na obyvateľa. Alebo v hocijakej inej štatistike, ktorú si vezmeme, je Slovensko buď posledné alebo druhé alebo tretie od konca. Produktivita práce, tempo stavania diaľnic, kvalita zdravotníctva. 

Voľby 2023: Druhá debata na TV Joj - 21.09.2023
Neoveriteľné

Michal Šimečka má pravdu, čo sa týka postavenia Slovenskej republiky v rebríčku HDP na obyvateľa a poklese produktivity práce. Pre kvalitu zdravotníctva nie je dostupná štatistika, ktorá by ju vedela odmerať v jednom ukazovateli. Pre tempo stavania dialnic zas nie sú k dispozícii dáta, ktoré by sa dali jednoznačne vyhodnotiť. Je však pravdou, že v pridružených štatistikách z týchto odvetví sa Slovensko nachádza na chvoste rebríčka Európskej únie. Kvôli nedostatku dát pri štatistikách, o ktorých Šimečka hovorí, hodnotíme jeho výrok ako neoveriteľný.

Slovensko štatisticky patrí medzi najchudobnejšie krajiny EÚ. Vo veľkosti HDP na obyvateľa sme predposlední pred Bulharskom a pod úrovňou Grécka. Rovnako zaostávame aj v rebríčku rastu produktivity práce. Tá sa nám v poslednom roku znížila o 2,5 %.  Väčší pokles zaznamenali len Estónsko a Litva. V staršom rebríčku produktivity práce z roku 2021 vyjadrenej v hodnote HDP za odpracovanú hodinu sme sa zase umiestnili na štvrtom mieste od konca v rámci EÚ.

Ohľadom tempa výstavby diaľnic nemáme k dispozícii dáta, ktoré by sme vedeli porovnať medzi krajinami. To, že sa diaľnice a rýchlostné cesty na Slovensku stavajú pomalšie ako v okolitých krajinách, však priznal aj bývalý minister dopravy Andrej Doležal. Slovensko je na chvoste Európskej únie napríklad v štatistike dĺžky ciest. V počte diaľnic na jedného obyvateľa je Slovenská republika šiesta od konca (.pdf, s. 15).

Kvalita zdravotníctva je príliš komplexný pojem na to, aby sa sa dal vyjadriť v jednom čísle. Dobrými ukazovateľmi sú v tejto oblasti napríklad celkové výdavky na zdravotníctvo alebo odvrátiteľné úmrtia na 100 tisíc obyvateľov obyvateľov. V oboch zaostávame za priemerom Európskej únie. V porovnaní výdavkov na zdravotníctvo sa Slovensko nachádza v okolí spodnej tretiny krajín. Ešte horšie sme na tom, čo sa týka rebríčku odvrátiteľných úmrtí, kde je Slovensko šieste od konca (.pdf, s. 5).

Demagóg.sk sa 26. 9. 2023 obrátil na Michala Šimečku so žiadosťou o vyjadrenie, avšak nezareagoval.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023