DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Veď to všade teraz vychádzajú články alebo reportáže, BBC, Guardian, nemecká verejnoprávna televízia o tom, že ak to tak dopadne a ak vy (Robert Fico, pozn.) budete zostavovať vládu, tak to bude ďalší problematický článok Európskej únie, ďalšiu krajinu, ktorá bude v izolácii podobne ako je v nej dnes Viktor Orbán.

Voľby 2023: Druhá debata na TV Joj - 21.09.2023
Pravda

Mnohé zahraničné média píšu o nadchádzajúcich voľbách na Slovensku ako o kľúčových z hľadiska zahranično-politickej orientácie krajiny. Potencionálnu vládu Roberta Fica považujú za riziko pre prozápadné smerovanie Slovenska. Výrok hodnotíme ako pravdivý. 

V britskom denníku the Guardian vyšiel komentár, v ktorom autor píše, že Slovensko by sa mohlo po voľbách a pod vládou Fica stať ruským spojencom. Taktiež vyšiel podcast BBC, kde rovnaký komentátor rozoberá vzostup Smeru-SD.

Reportáž novinára z New York Times opisuje scenár, v ktorom  by  Slovensko mohlo po voľbách stratiť pozíciu jedného z najbližších spojencov Ukrajiny a pridať sa k postoju Orbána, ktorý ako jediný z EÚ pomoc Ukrajine kritizuje. 

Medzinárodná tlačová agentúra Associated Press (ktorá robila reportáž z predvolebných mítingoch Smeru-SD) píše, že návrat Fica k moci by mohlo znamenať, že Slovensko opustí demokratický smer a vydá sa cestou Orbánovho Maďarska.

ZDF (nemecká verejnoprávna televízia) v reportáži citovala Jakuba Gulíka, podľa ktorého po voľbách by Slovensko mohlo zísť z európskej cesty a nasledovať cestu Viktora Orbána.

Dátum zverejnenia analýzy: 26.09.2023