DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

(Úradnícka vláda, pozn.) robí všetko, aby sme boli nútení kupovať nezmyselné americké zbrane, ako sú napríklad vrtuľníky, pre námornú pechotu.

06.11.2023
Zavádzajúce

Vrtuľníky Bell AH-1Z Viper určené pre námornú pechotu by boli podľa vyjadrení viacerých odborníkov prospešné pre Ozbrojené sily SR, preto tento výrok hodnotíme ako zavádzajúci. Nová vláda môže rozhodnúť o kúpe vrtuľníkov, úradnícka vláda ju do toho nenúti.

Dvanásť vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper ponúkli Spojené štáty americké Slovensku ako náhradu za stíhačky MiG-29, ktoré Slovenská republika darovala Ukrajine. Ponuka zahŕňa aj príslušenstvo k vrtuľníkom, výcvik pilotov a technikov a vyše 500 sofistikovaných rakiet AGM-114 Hellfire II. Hodnota tejto techniky je viac ako 1 miliarda dolárov, pričom predbežne by mala SR zaplatiť 340 miliónov dolárov a 660 miliónov dolárov by bolo Slovensku poskytnutých prostredníctvom amerického obranného vládneho fondu FMF.

Kúpou vrtuľníkov Viper by podľa bývalého ministra obrany Naďa došlo k obnove stratenej spôsobilosti. Za užitočné ich z pohľadu obnovenej spôsobilosti pokladá aj generál Macko (14:40). Bojové vrtuľníky s potrebnou výbavou v súčasnosti Ozbrojené sily vo svojej výzbroji nemajú. V minulosti mala armáda vo výzbroji ruské vrtuľníky Mi-24, no tie vyradila vláda Ivety Radičovej, z dôvodu chýbajúcich peňazí na ich prevádzku. Vrtuľníky Bell AH-1Z Viper sú síce určené pre námornú pechotu no ich význam pre Ozbrojené sily SR potvrdil aj náčelník Generálneho štábu OS SR Zmeko : „Tieto vrtuľníky majú nezastupiteľný význam pre obranu SR vrátane tej munície.“

Končiaci minister obrany Sklenár uviedol, že konkrétna ponuka na vrtuľníky by mala prísť od USA začiatkom budúceho roka (2024). Obsah tejto ponuky bude výsledkom aktuálnych rokovaní. Sklenár ďalej uviedol: „Slovenská republika bude mať potom možnosť ponuku posúdiť.“

Dátum zverejnenia analýzy: 27.07.2024