DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Nemáte ani normálny poslanecký klub zložený z vašich členov, tak naozaj mi tu nerozprávajte, že kto je stabilný a kto je nestabilný. Vy ste zlepencom už aj v tej vašej koalícii a v tom vašom klube.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Pravda

Spomedzi zvolených poslancov za Slovenskú národnú stranu (SNS) bol jediným jej členom predseda strany Andrej Danko. Ostatných deväť zvolených poslancov, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke SNS, sú nezávislí kandidáti alebo členovia iných politických strán. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý. Danko však využil možnosť nominovať viacerých nestranníkov do exekutívnych funkcií, čím sa v parlamente uvoľnilo miesto pre členov SNS. Do poslaneckého klubu tak prišli traja ďalší členovia strany, a je možné, že v budúcnosti ich pribudne ešte viac.

 

Spomedzi zvolených poslancov za Slovenskú národnú stranu (SNS) bol jediným jej členom predseda strany Andrej Danko. Ostatných deväť zvolených poslancov, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke SNS, sú nezávislí kandidáti alebo členovia iných politických strán. Veľká časť z nich kandidovala v minulých voľbách za iné strany.

Tomáš Taraba, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke SNS s druhým najvyšším počtom prednostných hlasov, kandidoval spolu s ďalšími zvolenými poslancami klubu SNS, Filipom Kuffom a Štefanom Kuffom, ako členovia strany Život – Národná strana. V predchádzajúcich voľbách sa títo traja poslanci do parlamentu dostali na kandidátnej listine Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko a z ich klubu len necelé tri mesiace po voľbách vystúpili.

Pavel Ľupták, Rudolf Huliak a Ivan Šefčík sú všetci členmi strany NÁRODNÁ KOALÍCIA / NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI

Rovnako členmi SNS nie sú ani Martina Šimkovičová a Peter Kotlár. Martina Šimkovičová v predchádzajúcich voľbách kandidovala za stranu Hlas ľudu a v predminulom volebnom období pôsobila v poslaneckom klube Sme rodina, z ktorého bola neskôr vylúčená. Pred voľbami Šimkovičová vyhlásila, že sa rozhodla za SNS kandidovať pretože mala otvorenú kandidátku, na ktorej môžete byť ako nezávislý poslanec. 

Roman Michelko tiež nie je členom SNS a v posledných parlamentných voľbách kandidoval za stranu Vlasť.

Názorové rozdiely v poslaneckom klube SNS

Okrem odlišného straníckeho pôvodu môže byt pre klub SNS problematické aj názorové rozdiely. Program Národnej koalície, z ktorej pochádzajú traja zvolený poslanci za SNS, okrem iného obsahoval aj vystúpenie zo štruktúr EÚ. Huliak navyše v dávnejšom vyjadrení uviedol, že  jeho prvá zahraničná cesta by smerovala do Ruska „odprosiť do Moskvy za pomoc Ukrajine“. 

Členstvo Slovenska v NATO zas spochybnil zvolený poslanec Pavel Ľupták (v čase od 2:18). Slovensko by v NATO nemalo zotrvať ani podľa názoru Ivana Ševčíka.

Tieto tvrdenia nesúhlasia s podpísaným Memorandom o spolupráci, ktoré hovorí o zotrvaní Slovenska v Európskej únii a NATO a zachovaní zahranično-politickej orientácie Slovenska. 

Andrej Danko pri prijatí v prezidentskom paláci taktiež informoval prezidentku, že SNS je zachovanie zahranično-politickej orientácie Slovenska a za zachovanie členstva Slovenska v EÚ a NATO. 

SNS posiela nestranníkov do exekutívy

Andrej Danko využil možnosť nominovať viacerých nestranníkov do exekutívnych funkcií, čím sa uvoľnilo miesto v parlamente pre členov SNS. Do funkcií vo vláde odišli Martina Šimkovičová, Tomáš Taraba ako aj otec a syn Kuffovci. Na ich miesta nastúpili poslanecký náhradníci. Zo štyroch nových poslancov sú až traja členmi SNS. 

Ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú nahradil Adam Lučanský, syn zosnulého bývalého šéfa polície Milana Lučanského. Lučanský sa v októbri 2021 stal členom strany Slovenský Patriot. Miesto Tomáša Tarabu bude v parlamente sedieť podpredseda SNS Milan Garaj. Miesto Filipa Kuffu mal nastúpiť europoslanec Miroslav Radačovský, ten sa však rozhodol neuplatniť si mandát, náhradníkom tak má byť Karol Farkašovský, dlhoročný člen SNS. Štefana Kuffu má vystriedať v poslaneckých laviciach Dagmar Kramplová, ktorá pôsobí ako podpredsedníč­ka SNS.

V poslaneckom klube SNS môže navyše prísť ešte k ďalším posunom. Strana ešte podľa koaličnej zmluvy nemá obsadené štyri posty štátnych tajomníkov a od januára bude mať k dispozícii ďalšie tri posty – ministra športu a cestovného ruchu, ktorý bude mať takisto dvoch tajomníkov.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023