DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Veď tá vláda ešte ani nevznikla a už Socialistická európska strana vylúčila dvoch budúcich členov tejto koalície, teda stranu Smer a stranu Hlas zo svojich radov.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Nepravda

Strana európskych socialistov pozastavila kvôli výrokom Roberta Fica ako aj spolupráci so SNS členstvo stranám Smer a Hlas, nevylúčila ich ale. Výrok Michala Šimečku preto hodnotíme ako nepravdivý. 

Vedenie Strany európskych socialistov 12. októbra rozhodlo o pozastavení plného členstva strany Smer a asociovaného členstva strany Hlas. Strana ako dôvod uviedla odklon lídra Smeru od hodnôt frakcie, ako aj spojenie s radikálne pravicovou stranou SNS.

Európski socialisti už dávnejšie kritizovali stranu Smer za proruské postoje, konkrétne za odmietnutie poskytnutia vojenskej pomoci Ukrajine. Strany tiež vopred varovali, že koalícia s krajnou pravicou by mala byť pre ľavicové strany červenou čiarou.

Európsky socialisti v minulosti rozhodli aj o vylúčení strany maďarského premiéra Fidesz. V roku 2019 najskôr členstvo Orbánovej strane pozastavili, neskôr schválili možnosť ich vylúčenia. Po týchto udalostiach Fidesz v roku 2021 sám zo strany odišiel.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023