DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Povedzte mi jeden príklad vo svete, kde v postavenej jadrovej elektrárni došlo k výmene jadrového paliva za americké. Pokúšali sa to Fíni… Prestaňte s týmito rozprávkami o náhrade jadrového paliva, naštudujte si problematiku vlastníctva kanadskej spoločnosti, pozrite sa na patenty, na ten systém, to nie je ako vymeniť benzín v aute.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Nepravda

Jadrová elektráreň Rivne na Ukrajine v septembri 2023 úspešne zapojila palivo vyrobené americkou firmou Westinghouse do reaktoru typu VVER, ktorý bol vyvinutý v Rusku. Výrok preto hodnotíme ako nepravdivý.

Dve jadrové elektrárne v Českej republike plne prechádzajú v roku 2024 z ruského na americké palivo. Dôvodom podľa českej energetickej spoločnosti ČEZ má byť vojna na Ukrajine a s ňou spojené možné problémy so zásobovaním elektrární palivom. Kvôli  diverzifikácii zdrojov boli vybraní dvaja dodávatelia. Jedným z nich je americká firma Westinghouse, s ktorou podpísali zmluvu o dodávaní jadrového paliva aj Slovenské elektrárne. 

Novým dodávateľom pre českú jadrovú elektráreň Dukovany má byť americký Westinghouse spoločne s francúzskou firmou Framatome, ktoré nahradia ruského štátneho dodávateľa TVEL. Dcérska firma ruského štátneho koncernu Rosatom, TVEL, zásoboval Dukovany takmer 40 rokov. Spolu s Dukovanmi mení svojich dodávateľov aj jadrová elektráreň Temelín. Dvaja dodávatelia boli vybraní kvôli diverzifikácii zdrojov a záruke plynulej dodávky palivových článkov pre jadrové reaktory.

Riaditeľ dukovanskej elektrárne Roman Havlín uviedol, že nie je jednoduché prejsť na iného dodávateľa paliva, ale v podstate by palivo malo byť skoro rovnaké. 

Fínsko sa v novembri 2022 tiež obrátilo na firmu Westinghouse, aby nahradili ruské palivo. Podľa agentúry Associated Press sa Fínsko v auguste 2023 spoliehalo na ruské palivo v dvoch z piatich jadrových reaktorov. V elektrárni Loviisa totiž využíva dva ruské reaktory typu VVER.

V apríli 2023 spustili Fíni tretí jadrový reaktor elektrárne Olkiluoto, ktorý stavali už od roku 2005 a mal byť dokončený v roku 2009. Testovacia prevádzka reaktoru začala v roku 2022, avšak po nej nasledovala séria porúch a problémov. Tento reaktor však nie je ruského typu VVER, ale jedná sa o francúzsky reaktor EPR od spoločnosti Areva. Jeho problémy tak neboli spôsobené zmenou paliva z ruského na americké. Prvé dva reaktory Olkiluoto sú typu BWR od švédskej spoločnosti ASEA.

V máji 2022 Fínsko zrušilo kontrakt s ruským Rosatomom na postavenie novej jadrovej elektrárne. 

Spoločnosť Westinghouse od 7. novembra 2023 vlastní konzorcium Brookfield Renewable Partners a Cameco, pričom obchod bol ohlásený v októbri 2022.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023