DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

No tak pán Danko hovorí, že dnes sa všetci predbiehajú, že kto ide do Moskvy kvôli nejakým obchodným kontraktom. Dnes zo západu v zmysle členov Európskej únie a Severoatlantickej aliancie do Moskvy nechodí nikto, maximálne tak maďarský minister zahraničných vecí.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Pravda

Po začatí ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 mnohé, najmä západné štáty, uvrhli Ruskú federáciu do medzinárodnej izolácie. V Európskej únii ostal ako jediný spojenec Ruskej Federácie maďarský premiér Viktor Orbán. Okrem Orbána sa s Putinom na najvyšej úrovni stretol už len rakúsky kancelár, aj táto návšteva však mala skôr kritickú povahu. Z lídrov NATO sa s Putinom okrem maďarského premiéra stretáva už len turecký prezident Erdogan, jeho vzťah s Putinom však mnohí experti označujú ako priateľsko-nepriateľský. Výrok Michala Šimečku hodnotíme v zmysle povedaného ako ešte pravdivý.

Od vypuknutia ruskej agresie sa s ruským lídrom Vladimírom Putinom odmietajú stretávať lídri takmer všetkých západných krajín. Výnimku v Európskej únii predstavuje len maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý je považovaný za Putinovho spojenca

Lídri oboch krajín sa osobne stretli 17. októbra (teda dva dni po odznení Šimečkovho výroku) v Číne na konferencii o projekte Nová hodvábna cesta. 

Viacerí európski lídri stretnutie Orbána s Putinom kritizovali. Išlo o prvé stretnutie Putina s lídrom členského štátu Európskej únie za viac ako rok. Okrem Orbána udržuje pozitívne vzťahy s Ruskom aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý od vypuknutia vojny na Ukrajine navštívil Moskvu až päťkrát. 

S Putinom sa v apríli minulého roka stretol aj rakúsky kancelár Karl Nehammer, samotná návšteva však mala skôr kritický podtón ohľadom krokov Ruskej Federácie na Ukrajine. Sám kancelár o stretnutí hovoril, že sa nejedná o priateľskú návštevu. Vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad po stretnutí označil ruskú vojnu za útočnú a zodpovednú za ukrajinské utrpenie. 

„Toto nie je priateľská návšteva. Práve som prišiel z Ukrajiny a na vlastné oči som videl nezmerné utrpenie spôsobené ruskou útočnou vojnou,“ uviedol Nehammer vo vyhlásení po návšteve Moskvy.

V rámci lídrov Severoatlantickej aliancie sa s Putinom stretol aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Erdogan vycestoval 4. septembra do Ruska ako dovtedy jediný líder NATO od vypuknutia celoplošnej vojny na Ukrajine. Lídri oboch krajín sa stretli sa v ruskom čiernomorskom prístavnom meste Soči. Erdogan sa snažil s Putinom vyrokovať obnovenie dohody o vývoze ukrajinského obilia cez Čierne more, ktorú Moskva pozastavila ešte v polovici júla. Vzťah Putina a Erdogana označujú zahranično politický experti ako frenemies, teda priatelia a nepriatelia zároveň.                                                                                              

Putin sa ocitol v medzinárodnej izolácii po začatí ruskej invázie na Ukrajinu. V marci 2022 prijali členské štáty OSN drvivou väčšinou rezolúciu požadujúcu, aby Ruská federácia okamžite ukončila inváziu na Ukrajinu a bezpodmienečne stiahla všetky svoje vojenské sily z tejto susednej krajiny.

Za túto rezolúciu hlasovalo až 141 štátov sveta, proti ich bolo iba 5 vrátane Ruskej federácie. Okrem Ruska proti prijatiu rezolúcie hlasovali len najbližší spojenci Vladimíra Putina, teda Bielorusko, Kórejská ľudovodemokratická republika, Eritrea a Sýria. Ďalších 35 štátov sa zdržalo hlasovania.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023