DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Bez SNS by žiadne húfnice Zuzany už neboli. Keď sme zadali výrobu, pán Naď vykrikoval, aká je to hlúposť, dneska je to vývozný artikel.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Pravda

Húfnice Zuzana 2 nakúpilo ministerstvo obrany na čele s nominantom strany SNS. Jaroslav Naď kritizoval obstaranie húfnic, ktoré označil za predražené a nepotrebné pre rezort obrany v takom počte. V roku 2022 po invázii Ruska na Ukrajinu, Konštrukta Defence, patriaca pod ministerstvo obrany, na základe kontraktu uzatvorenom v júni 2022 dodala na Ukrajinu osem objednaných húfnic, ktoré boli súčasťou objednávky ministerstva z roku 2018. Neskôr došlo aj k objednávke ďalších šestnástich húfnic Zuzana 2 zo strany Ukrajiny. 

V roku 2018 vláda schválila nákup 25 kusov húfnic Zuzana 2. V tom čase ministerstvo obrany riadil nominant SNS Peter Gajdoš. Nákup v hodnote 175 miliónov eur prebehol bez verejného obstarávania. Podľa vtedajšej hovorkyne MO SR Danky Capákovej bolo „potrebné doplniť delostrelecký oddiel o osem kusov 155 mm ShKH Zuzana 2“, ministerstvo ich však nakúpilo až 25 od štátneho podniku v Dubnici nad Váhom Konštrukta Defence. Pavol Macko, bývalý prvý zástupca náčelníka generálneho štábu poznamenal, že armáda húfnice síce potrebovala, ale nebola to priorita. 

Jaroslav Naď, toho času ako analytik zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SSPI) kritizoval nákup, pretože „reálna cena jednej húfnice je pritom výrazne nižšia, pohybuje sa niekde medzi troma až štyrmi miliónmi“. Vláda ich obstarala v cene cca 6 miliónov za jednu húfnicu Zuzana 2. Podľa Analytika Samuela Kolesára z Inštitútu strategických politík STRATOPOL tak vznikla pri obchodovaní so štátom „vata“ približne až vo výške päťdesiat miliónov. V roku 2020 Jaroslav Naď zopakoval, že trvá na výhradách voči spôsobu, ako boli samohybné kanónové húfnice Zuzana 2 obstarané.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023