DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

My potrebujeme jadrové palivo (pozn. z Ruska).

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Pravda

Slovenské elektrárne podpísali v auguste tohto roka zmluvu s americkou spoločnosťou Westinghouse na dodávky jadrového paliva do všetkých slovenských atómových elektrární. Slovenské atómové elektrárne by sa tak mali zbaviť závislosti od Ruska. Celý proces však môže trvať ešte niekoľko rokov a podľa dostupných informácií má Slovenská republika zásoby paliva do roku 2024. Je preto možné, že kým palivo od americkej spoločnosti prejde schválením, budeme musieť doviezť ďalšie palivo z Ruskej Federácie. Výrok Andreja Danka preto hodnotíme ako pravdivý

Po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022 sa množstvo prevádzkovateľov jadrových elektrární začalo usilovať o diverzifikáciu dodávateľa nukleárneho paliva. Slovenské elektrárne v auguste tohto roka oznámili, že podpísali zmluvu s americkou spoločnosťou Westinghouse, ktorá má v budúcnosti dodávať jadrové palivo do všetkých slovenských atómových elektrární.

Kazety, ktoré bude vyrábať fabrika americkej spoločnosti vo Švédsku, však musia najskôr dostať licenciu a nie pritom jasné, kedy proces schvaľovania začne. Úrad jadrového dozoru musí schváliť, že používanie paliva od spoločnosti Westinghouse bude v slovenských reaktoroch bezpečné. Tento proces však môže v našich podmienkach trvať ešte roky. Slovenské elektrárne predpokladajú, že prvé dodávky paliva od Westinghouse začnú používať v horizonte približne jedného roka od schválenia. 

Zásoby ruského paliva by mala Slovenská republika mať približne do konca roka 2024, aj keď presný stav podlieha utajeniu z bezpečnostných dôvodov.

Zmluva s americkou spoločnosťou tak môže znamenať odstránenie závislosti od ruského jadrového paliva. V minulosti náš portál vyvracal tvrdenia Andreja Danka, že palivo od americkej spoločnosti Westinghouse bude tiež pochádzať z Ruska. Slovenské elektrárne pre portál Demagog.sk potvrdili, že jadrové palivo ani žiadna jeho zložka nebude mať pôvod v Rusku: „Zmluva s americkou spoločnosťou Westinghouse je výsledkom medzinárodného tendra na dodávky jadrového paliva a súvisiace služby v rámci celého dodávateľského reťazca pre výrobu jadrového paliva, ani jedna zo zložiek vstupujúcej do výroby jadrového paliva nie je ruského pôvodu.“  

V Európe už existuje prípad, kedy bolo ruské palivo nahradené práve palivom od americkej firmy. V septembri tohto roka bolo jadrové palivo od firmy Westinghouse navezené do reaktorov typu VVER-440/213 ukrajinskej atómovej elektrárne, rovnaký typ reaktorov pritom používajú aj slovenské atómové elektrárne. Zmluvu na dodávku palivových kaziet podpísal ukrajinský Energoatom s americkou firmou Westinghouse ešte v septembri 2020. Celý proces výmeny dodávateľa pre tento typ reaktorov pritom trval tri roky, ruská invázia tento proces pravdepodobne ešte urýchlila.

Oprava z 13. 12. 2024: 

Tento výrok sme pôvodne hodnotili ako nepravdivý, avšak na základe informácii, že dodanie paliva od spoločnosti Westinghouse sa nemusí uskutočniť skôr, než minieme jadrové palivo, ktoré máme aktuálne k dispozícii, sme zmenili hodnotenie výroku na pravdivý.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023