DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

To, čo podľa mňa vychádza nielen z tých nominácií, ale aj z toho memoranda, ktoré je základom tej koalície, je podľa mňa absolútna rezignácia na riešenie problémov Slovenska. Je tam zmienka o trestnom práve a o zmene v tejto oblasti. Ani slovo o tom, čo strana Smer alebo aj strana Hlas alebo aj SNS hovorili v kampani. Nie je tam nič o lacnejších potravinách, nie je tam nič o pomoci dôchodcov, je tam trestné právo, lebo to je to, čo v skutočnosti spája túto koalíciu a potom je tam nejaká garancia, že nevystúpime z Európskej únie a z NATO.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Zavádzajúce

Predsedovia strán Smer, Hlas a SNS podpísali v stredu 11. októbra Memorandum o porozumení, v ktorom sa dohodli na vytvorení spoločnej vládnej koalície. Memorandum hovorí o reforme trestného systému, ako aj o garancii zahranično-politickej orientácie na základe členstva v EÚ a NATO. Dokument síce explicitne nespomína lacnejšie potraviny alebo pomoc dôchodcom, uvádza však cieľ zvyšovať životnú úroveň či garanciu zachovania sociálneho štandardu obyvateľov, pod ktoré sa tieto sľuby môžu zaradiť. Výrok Michala Šimečku preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Predsedovia strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS podpísali v stredu 11. októbra v historickej budove Národnej rady SR takzvané Memorandum o porozumení. Toto memorandum malo spečatiť dohodu strán na spoločnej koalícii po predčasných parlamentných voľbách. V dokumente sa predstavitelia strán dohodli, že spoločne uzatvoria koaličnú zmluvu, na základe ktorej vytvoria vládu. Predsedom vlády sa podľa dokumentu má stať nominant strany Smer-SD, predsedom parlementu zase nominant strany Hlas-SD.

Memorandum o porozumení obsahuje okrem zámeru reformy trestného systému a mechanizmu ochrany ľudských práv, či garancie členstva SR v EÚ, NATO a ďalších významných medzinárodných organizáciách aj vyjadrenie spoločného presvedčenia, že „cieľom novej vládnej koalície bude zvyšovanie životnej úrovne obyvateľov Slovenskej republiky“. V dokumente sa taktiež uvádza vyjadrenie záruky, „že konsolidácia verejných financií nepôjde na úkor dosiahnutého sociálneho štandardu obyvateľov SR a umožní prijatie mnohých opatrení na zabezpečenie vyššieho štandardu ako predikovaného hospodárskeho rastu“.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023