DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Andrej Danko

SNS

Ja chápem strach niektorých ľudí, ktorí boli finančne napojení na rôzne projekty, kontroly sysľov a rôznych vecí, ja chápem ten strach toho tretieho sektoru, mimovládnych organizácií, ktorí pozorovali sysľov a za to dostávali milióny eur.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Nepravda

Projekt ochrany sysľa pasienkového, v ktorom je zapojená mimovládna organizácia BROZ, ale aj tri slovenské štátne inštitúcie, získal v celoeurópskej súťaži od Európskej komisie 5,4 milióna eur na 7 rokov. Výrok hodnotíme ako nepravdivý, pretože projekt nie je zameraný na pozorovanie sysľov, ale na obnovu viac ako 200 hektárov poľnohospodárskej krajiny v 25 lokalitách. 

Z projektových peňazí sa zanedbané pozemky čistia od náletových drevín, zhotovuje sa oplotenie a zabepečujú sa hospodárske zvieratá, keďže syseľ pasienkový potrebuje na svoje prežitie pasienky. Syseľ sa živí hrabošom poľným a zvyšovanie jeho počtov tak pomáha aj slovenským poľnohospodárom. Projektové peniaze pritom nie sú zo štátneho rozpočtu, ale z celoeurópskeho rozpočtu na projekty ochrany prírody. Ak by sa do celoeurópskej súťaže nezapojila slovenská organizácia BROZ, prostriedky by mohli skončiť v iných členských krajinách, neboli alokované pre Slovensko.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023