DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Michal Šimečka

PS

Pán Kaliňák na ministerstvo obrany je, a to asi nemusím ani vysvetľovať, že prečo, je obrovský problém. Nielen kvôli tomu, že bol obvinený a bol by asi aj obžalovaný, ak by nebolo Maroša Žilinku, ale aj kvôli tomu, že ministerstvo obrany, samozrejme, robí veľké nákupy, ktoré často sú aj v režime utajení a kontroluje vojenské obranné spravodajstvo, aj sám pán Kaliňák mal väzby na obranný biznis.

Danko vs. Šimečka - 15.10.2023
Pravda

Robert Kaliňák bol v minulosti obvinený a existuje dôvodný predpoklad, že by bol aj obžalovaný, keďže trojčlenný senát Najvyššieho súdu označil jeho obvinenie za dôvodné a stiahnuté bolo kvôli rozhodnutiu generálnej prokuratúry cez paragraf 363, nie kvôli rozhodnutiu súdu. Kaliňák má väzby na bývalého riaditeľa vojenského spravodajstva, ale aj na riaditeľov dvoch zbrojárskych firiem a sám jednu vlastní. 

Bývalý minister vnútra, Robert Kaliňák, bol v spojení s kauzou Súmrak obvinený zo založenia zločineckej skupiny, zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prezradenia daňového tajomstva. V apríli 2022 bol vzatý do väzby, z ktorej bol neskôr prepustený, keďže Najvyšší súd konštatoval, že neexistujú zákonné dôvody na Kaliňákovo stíhanie v kolúznej väzbe, avšak trojčlenný senát potvrdil, že samotné obvinenie je dôvodné. Generálna prokuratúra vedená Marošom Žilinkom nakoniec napriek tomuto konštatovaniu súdu obvinenie voči Kaliňákovi stiahla pomocou paragrafu 363

Robert Kaliňák má väzby na bývalého riaditeľa vojenského spravodajstva, Ľubomíra Skuhru. Skuhra je momentálne obvinený v kauze Vírus, v ktorej NAKA obvinila 16 ľudí kvôli podozreniu z tunelovania IT zakáziek, pri ktorom mal štát prísť o 74 miliónov eur. Skuhra sa podľa vlastných slov roky pozná s Kaliňákom.  

Kaliňák mal väzby aj na Miroslava Výboha, ktorý sa priznal k tomu, že si s ním tyká. Výboh sa so svojou firmou Willing v minulosti angažoval na zakázkach spojených so servisovaním stíhačiek typu MiG-29 a zastupoval aj talianskeho výrobcu Leonardo, od ktorého štát za vlády Smeru kúpil dve dopravné lietadlá. Ďalej sa Kaliňák pozná aj s riaditeľom česko-slovenského holdingu CSG, Jaroslavom Strnadom, pričom CSG má záujem získavať štátne zakázky na Slovensku.

Samotný Kaliňák v roku 2019 založil firmu Liwa Arms Slovakia so sídlom v budove zbrojovky ZVS Holding v Dubnici nad Váhom. V roku 2019 tvrdil, že napriek slovu „arms”, teda zbrane, v názve, sa firma bude venovať strojárstvu. V obchodnom registri je však ako jedna z činností firmy uvedená aj výroba a vývoj zbraní alebo streliva.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.11.2023