DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

V roku  2023 malo v konflikte väčšie územné zisky ako Ukrajina.

11.03.2024
Pravda

Po neúspešnej protiofenzíve Ukrajiny dokázala Ruská federácia v roku 2023 dobyť mestá Bachmut a Avdijivku. Odborníci považujú získané územia za marginálne, s neprimeranými stratami na životoch ruských vojakov. Rusko tak aj napriek výraznejším stratám na životoch a námorným stratám v roku 2023 zaznamenalo väčšie územné zisky ako Ukrajina. Výrok hodnotíme ako pravdivý.

Ruská invázia započala útokmi po celom území Ukrajiny. Po invázii vo februári 2022 sa ruské jednotky rýchlo presúvali a v priebehu niekoľkých týždňov obsadili veľké oblasti Ukrajiny. Postúpili po predmestie Kyjeva, bombardovali Charkov, obsadili územia na východe a juhu až po Cherson a obkľúčili prístavné mesto Mariupol. 

Aj vďaka humanitárnej a vojenskej pomoci západných krajín sa Ukrajina dokázala brániť a do októbra 2022 získala späť časť okupovaných území. Rusko sa úplne stiahlo z oblasti Kyjeva a severnej Ukrajiny a frontová línia sa ustálila vo východnej časti krajiny. 

V priebehu roka 2023 sa frontová hranica výrazne nezmenila. Na začiatku roka dokázala ukrajinská armáda spôsobiť výrazné straty ruskej armáde. 

Ukrajinská protiofenzíva podľa generála vo výslužbe Pavla Macka následne nedosahovala očakávané ciele. Tvrdí, že protiofenzívu negatívne ovplyvnilo zničenie Kachovskej priehrady, kedy ruská armáda získala priestor na posilnenie iných úsekov obrany. K neúspechu protiofenzívy podľa Macka prispela aj absencia priamej leteckej podpory a nepostačujúce zásoby delostreleckej munície. 

Ruská armáda na to prevzala iniciatívu a dosiahla isté územné zisky vrátane dobytia miest Bachmut a Avdijivka. Macko tieto zisky považuje za marginálne. Poznamenal tiež, že Ukrajincom sa naopak darilo na mori, kde sa im „podarilo zničiť významnú časť ruskej Čiernomorskej flotily, odtlačiť ju od Krymu a výrazne obmedzovať ruské možnosti využívania vojenského potenciálu Krymu“.

Podľa Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) boli tieto územné zisky mimoriadne nákladné. Pri dobytí Avdijivky pravdepodobne zomrelo  viac ruských vojakov, než počas celej sovietsko-afganskej vojny. Vysoká miera obetí je podľa ISW do značnej miery odrazom skutočnosti, že „ruské vojenské velenie sa rozhodlo viesť simultánne útočné operácie pozdĺž celej frontovej línie, pričom často uprednostňuje marginálne zisky za cenu neprimeraných strát.“ 

Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva 30. decembra uviedlo, že „priemerný denný počet ruských obetí na Ukrajine sa v priebehu roka 2023 zvýšil takmer o 300“ a že ak bude súčasný počet obetí pokračovať, ruské sily stratia do konca roku 2024 na Ukrajine celkovo viac ako pol milióna ľudí.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.05.2024