DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Robert Fico

SMER-SD

Kde boli takéto protesty (pri výročí vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, pozn.) minulý rok, kde boli predtým ten rok?

11.03.2024
Zavádzajúce

Verejné spomienkové zhromaždenia sa konajú pravidelne každý rok pri príležitosti výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Protesty sú občianske a bez účasti politických strán. Napriek tomu vytvára Robert Fico dojem, že verejné zhromaždenia na uctenie pamiatky Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa konajú výlučne tento rok a to na podporu prezidentského kandidáta Ivana Korčoka. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Pri príležitosti šiesteho výročia smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa 21. februára 2024 vo viacerých mestách na Slovensku konali spomienkové zhromaždenia. Zhromaždenia boli občianske a nevystupovali na nich zástupcovia politických strán. V Bratislave na pódiu rečnili rodičia zavraždených a zástupcovia médii, umelcov či mimovládnych organizácii.

Spomienkové podujatia sa v ten istý dátum uskutočnili aj predchádzajúce roky. V roku 2023 sa zhromaždenie pri príležitosti smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uskutočnilo vo viacerých mestách na Slovensku aj v zahraničí. V roku 2022 organizátori z iniciatívy Za slušné Slovensko, vzhľadom na pandemickú situáciu, vyzvali verejnosť k individuálnemu ucteniu pamiatky

Spomienkové zhromaždenia sa tiež uskutočnili každý rok od vraždy, a to v roku 2019, 2020 a 2021.

Zhromaždenia Za slušné Slovensko sa konajú od roku 2018 ako reakcia na vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Organizátori protestov mali pôvodne dve hlavné požiadavky: „novú, dôveryhodnú“ vládu bez korupcie a dôkladné a nezávislé vyšetrenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Protesty boli považované za najväčšie od roku 1989: počas najväčšieho z protestov vyšlo do ulíc v rôznych mestách na Slovensku spolu viac ako 100-tisíc ľudí.

Dátum zverejnenia analýzy: 07.05.2024