DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Ja aj teraz ako kandidát na prezidenta, ale aj ako predseda koaličnej strany som nesúhlasil s tým, aby sme účelovo menili zákon, ktorý odoberie túto právomoc prezidentovi Slovenskej republiky (menovanie šéfa SIS, pozn.). A tak sa aj stalo. A zákon je nezmenený. Ten štatút, ktorý zmenila vláda, rieši len to, že navzájom sa môžu námestníci poverovať vedením pokiaľ prezident nevymenuje riaditeľa alebo riaditeľku Slovenskej informačnej služby.

Prezidentské voľby 2024: Peter Pellegrini - 06.03.2024
Neoveriteľné

Peter Pellegrini sa verejne vyjadril, že nesúhlasí s prípadnou zmenou zákona o Slovenskej informačnej službe (SIS), ktorá by odobrala kompetencie prezidentke pri menovaní riaditeľa tejto inštitúcie. Zákon o SIS doposiaľ zmenou neprešiel. Došlo však k zmene štatútu SIS, ktorý rieši poverovanie námestníkom. Keďže je štatút tajný, nie je možné overiť, či sa v dokumente rieši len tento bod. Výrok je preto neoveriteľný.

Vládna koalícia 14. februára nominovala Pavla Gašpara na post riaditeľa Slovenskej informačnej služby. Menovanie tohto postu je kompetenciou prezidentky. Zuzana Čaputová na margo nominácie Gašpara za šéfa SIS 15. februára uviedla, že s ňou nebola vopred oboznámená a so samotným vymenovaním sa neponáhľa.

Po tomto vyhlásení Čaputovej premiér Fico 21. februára odkázal, že ak je pre ňu vymenovanie Gašpara zaťažujúce, „radi a rýchlo“ ju „tohto bremena“ zbavia. „Nie sme malé deti a môžem vás informovať, že do niekoľkých dní bude táto situácia vyriešená a SIS bude mať riadne vedenie so všetkým, čo k tomu patrí,“ vyhlásil Fico v parlamente. Naznačil tým možnosť, že by zmenili zákon a odobrali prezidentke právomoc menovať riaditeľa SIS.

Pellegrini sa v politickej debate Na hrane vyjadril, že sa s Ficom na tému odobratia právomoci prezidentky menovať riaditeľa SIS rozprávali a premiér rešpektoval jeho odmietnutie legislatívnej zmeny. Pellegrini svoj postoj o ponechaní tejto kompetencie prezidentke zopakoval aj po rokovaní vlády.

Kompetencia menovania riaditeľa SIS prezidentom sa zákonom doposiaľ nemenila. Vládna koalícia však zmenila štatút SIS. Pellegrini ako predseda parlamentu zabránil rokovaniu opozičného výboru o plánovaných zmenách v štatúte SIS presunutím obednej prestávky. Podľa poslanca Tibora Gašpara presunutie obednej prestávky s tým nemalo súvisieť.

Na základe zmeneného štatútu sa Pavol Gašpar mohol stať námestníkom, de facto s kompetenciami riaditeľa. 

„Je zjavné, že zmenou štatútu SIS vláda obišla menovaciu právomoc prezidentky. Na takýto poľutovaniahodný postup neexistoval žiaden dôvod. Žiaľ, neexistuje naň účinný právny prostriedok nápravy. Týmto krokom vláda prevzala zodpovednosť za fungovanie SIS,“ reagovala prezidentka.

Nový štatút SIS je ale utajený dokument a preto nie je možné overiť, či pojednáva len o vzájomnom menovaní námestníkov, „pokiaľ prezident nevymenuje riaditeľa alebo riaditeľku Slovenskej informačnej služby“ a viac o ničom inom. 

Pellegriniho výrok preto hodnotíme ako neoveriteľný.

Dátum zverejnenia analýzy: 15.03.2024