DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Slovensko dnes napríklad si požičiava za najdrahšie úroky spomedzi celej Eurozóny.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Pravda

Podľa údajov agentúry Bloomberg na Slovensku stúpla cena 10-ročných dlhopisov na trhu na najvyššiu úroveň spomedzi krajín eurozóny. Zároveň si v eurozóne požičiavame najdrahšie, prekonali sme aj Taliansko, ktoré si ešte vo februári tohto roku požičiavalo s najvyššími úrokmi spomedzi krajín eurozóny. Zatiaľčo sa očakáva, že v Európskej centrálnej banke (EBS) bude výška úrokových sadzieb klesať, na Slovensku bude klesať v menších intervaloch ako v iných krajinách eurozóny. Kvôli akumulácii dlhov klesá v očiach investorov dôvera v udržateľnosť slovenských verejných financií a náklady na pôžičky pre obstarávanie dlhu sú viac predražené. 

V rozhovore pre Denník E šéf ČSOB Daniel Kollár potvrdil, že Slovensko si požičiava najdrahšie v eurozóne, čo bude mať dopad aj na slovenské hypotéky, ktoré sa už momentálne radia medzi najdrahšie v eurozóne. 

Slovensko vo februári 2024 predalo 10-ročné štátne dlhopisy v hodnote troch miliárd eur. Investori boli ochotní požičať peniaze Slovensku za priemerný výnos do splatnosti 3,78% ročne. Ak si porovnáme hodnotu dlhopisov s ekonomicky najsilnejšou krajinou v Európe, Nemeckom, finančné trhy sú ochotné im požičiavať so splatnosťou na 10 rokov za úrok 2,45 % ročne. „V praxi to teda znamená, že nás investori hodnotia čoraz rizikovejšie a financovanie, resp. obsluha nášho dlhu, sa stáva čoraz nákladnejšia. V rámci eurozóny si drahšie požičiava už iba Taliansko,“ vysvetlil Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne. Ešte pred rokom si Slovensko požičiavalo za rovnakých podmienok ako Španielsko alebo Portugalsko.

Od začiatku roka 2024 do marca si vláda zapožičala 60 percent objemu emisie dlhopisov plánovanej na celý rok, čo znamená, že si za drahšie požičiavame vo vysokých objemoch aj napriek tomu, že dlhodobý trend vývoja nepredpokladá pokles rizikových prirážok na započiavanie Slovensku. V investičnom profile krajiny hraje dôležitú rolu dlhodobá udržateľnosť verejných financií, podnikateľské prostredie či demografický vývoj.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024