DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Tam bol pán Naď, ktorý povedal, že tí, ktorí chodia na protesty, sú opice.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Pravda

V novembri 2020, v reakcii na protivládne protesty počas lockdownu, sa Jaroslav Naď v komentári na sociálnych sieťach vyjadril: „Ja normálnych ľudí demonštrovať nevidím. Iba opice, bitkárov a extrémistov.” Dodatočne vysvetľoval, že mal na mysli tých demonštrantov, ktorí vyliezli na bránu Úradu vlády, avšak jeho komentár je možné interpretovať aj spôsobom, akým to robí Peter Pellegrini. Výrok preto hodnotíme ako pravdivý.

17. novembra 2020 sa napriek vyhlásenému núdzovému stavu konali protesty proti vláde Igora Matoviča vo mestách Slovenska, vrátane niekoľkých protestov v Bratislave. Protestov sa zúčastnili tisícky ľudí. Pred budovou Úradu vlády sa zhromaždili futbaloví ultras fanúšikovia a niektorí z nich vyliezli na bránu Úradu vlády a lomcovali ňou. Polícia následne vytvorila koridor medzi protestujúcimi a Úradom vlády. 

Vtedajší minister obrany Jaroslav Naď zo strany OĽaNO v komentári na sociálnej sieti Facebook napísal (.jpg): „Ja normálnych ľudí demonštrovať nevidím. Iba opice, bitkárov a extrémistov.” 

Pre Denník N sa k tomuto výroku vyjadril:

„Pri komunikácii o opiciach som hovoril o tých jedincoch, ktorí sa vešali po plote úradu vlády ako opice. V niektorej z komunikácií na Facebooku som to aj explicitne napísal, dokonca opakovane. V žiadnom prípade som nemyslel, že všetci ľudia sú opice, a ak to niekto tvrdí, tak zámerne klame.“

25. júla 2021 sa Jaroslav Naď na svojom Facebooku vyjadril, že si za svojím vyjadrením stojí, zdôraznil však, že myslel ľudí na plote Úradu vlády: „Tí, ktorí sa vtedy vešali po plote Úradu vlády a ničili tak historickú pamiatku, tí sú pre mňa stále opicami, lebo normálny človek toto nedokáže.”

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024