DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Pretože vy ste boli minister vlády Igora Matoviča, ktorá hneď po nástupe, hoc ľudí balamutila, že nič nezruší, všetko toto (sociálne opatrenia, pozn.) zrušila, všetko toto zrušila.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Zavádzajúce

Počas kampane pred voľbami 2020 sa Igor Matovič vyjadril, že jeho vláda nebude rušiť sociálne opatrenia. Za vlády Matoviča prešiel trinásty dôchodok zmenami, nebol však zrušený. Obedy zadarmo boli pôvodne zrušené a určené len pre deti z chudobnejších rodín, neskôr mali všetci pracujúci rodičia na výber medzi daňovým bonusom a obedom zadarmo pre svoje dieťa. Zrušenie pôrodníc hrozilo počas vlády Eduarda Hegera. Nová vláda Roberta Fica ich rušenie nezastavila, dala im prechodné obdobie na jeden rok. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Pred voľbami v roku 2020 v relácii V politike 26. januára 2020 Matovič sľúbil, že sociálne opatrenia nebude rušiť (1:01).

Zrušenie trinásteho dôchodku nenastalo, došlo však k jeho zníženiu. Vláda Petra Pellegriniho zaviedla 13. dôchodok, ktorý následne vláda Igora Matoviča pozmenila a zaviedla vlastnú (skromnejšiu) verziu trinásteho dôchodku. Dôchodcovia teda koncom roka dostali menej, ako im sľúbila vtedajšia Pellegriniho vláda. Nie je však pravdou, že Matovičova vláda 13. dôchodok úplne zrušila.  

Pôvodle mali starobní dôchodcovia dostať 460 eur namiesto dovtedy vyplácaných vianočných príspevkov, ktoré boli podstatne nižšie. Štát mal trinásty dôchodok stáť 442 miliónov eur, rozpočet na rok 2020 však rátal len so 152 miliónmi na vianočný príspevok (s.25). Vláda Igora Matoviča v októbri 2020 schválila dve podstatné zmeny. Maximálnu výšku trinásteho dôchodku stanovila na 300 eur, minimálnu na 50 eur. Seniori s vyšším priznaným dôchodkom tak dostali menší trinásty dôchodok, tí s nižším dôchodkom si zase koncom roka prilepšili viac. Zmenili tiež formu - z trinásteho dôchodku spravili štátnu sociálnu dávku.

Sociálne opatrenie v podobe obedov zadarmo pre všetkých žiakov základných škôl a posledných ročníkov materských škôl presadila vláda Smeru-SD v roku 2018. Toto opatrenie pôvodne zrušila vláda Eduarda Hegera v roku 2021 a obedy zadarmo ponechali deťom z chudobnejších rodín. Po kritike a nezrovnalostiach bolo opatrenie modifikované a rodičia mali na výber medzi daňovým bonusom alebo obedom zadarmo pre svoje dieťa. V roku 2021 mali „rodičia detí navštevujúcich materskú alebo základnú školu nárok buď na štátom dotovaný obed, alebo na vyšší daňový bonus na dieťa. Pracujúci rodičia budú mať namiesto dotovaných obedov pre ich deti nárok na vyšší daňový bonus na dieťa“. 

V prípade nemocníc bola v decembri 2021 odsúhlasená reforma ministra Lengvarského na ich optimalizáciu, ktorá mala nemocnice kategorizovať a podľa toho prerozdeliť zdravotníkov a pacientov. Návrh bol podaný počas vlády Eduarda Hegera. Reforma bola podmienkou pre čerpanie fondov z Plánu obnovy. Hrozilo, že zaniknú niektoré pôrodnice. Táto reforma naďalej pokračuje, zrušenie pôrodníc nová vláda odložila o rok bez vyriešenia otázky nedostatku personálu. Momentálne na základe vyhlášky ministerstva zdravotníctva z októbra minulého roka prebieha rušenie „pevných bodov pohotovostí“. Z pôvodných 61 detských ambulantných pohotovostí by na konci roka malo zostať 40. Vyhlášku podpísal vtedajší minister zdravotníctva a súčasný predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič.

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024