DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Peter Pellegrini

Hlas

Dzurinda vás ešte aj vyzval, aby ste odobrali premiérovi zahraničnopolitické právomoci.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Zavádzajúce

Mikuláš Dzurinda vyzval prezidentku a jej nástupcu, aby odobrali poverenie predsedovi vlády zastupovať Slovensko v Európskej rade a na iných medzinárodných fórach. Hoci vyzval Ivana Korčoka aj osobne, všeobecne výzvu adresoval aj Petrovi Pellegrinimu. Podľa Dzurindu by aj Pellegrini na medzinárodnej úrovni „narobil menej škôd“ ako Robert Fico. Zastupovanie Slovenska je navyše ústavnou právomocou prezidentky či prezidenta. Predseda vlády je vykonávaním tejto kompetencie poverený. Výrok preto hodnotíme ako zavádzajúci.

Mikuláš Dzurinda vo facebookovom príspevku 20. marca 2024 avizoval občiansku petíciu, ktorou chcú požiadať súčasnú „prezidentku Čaputovú, ale aj jej nástupcu, aby odobrali Robertovi Ficovi a jeho vláde poverenie, ktoré predchádzajúci prezidenti odovzdali minulým vládam - a to je dojednávať medzinárodné zmluvy a reprezentovať Slovensko na summitoch Európskej únie a iných medzinárodných fórach“. 

Osobne túto výzvu adresoval aj jednému z potenciálnych nástupcov prezidentky, Ivanovi Korčokovi, vo volebnej centrále po prvom kole prezidentských volieb. 

 

V diskusii Analýzy Na hrane 26. marca túto výzvu viac konkretizoval. Tvrdí, že „ak bude Robert Fico robiť hanbu a komplikovať rokovania Európskych rád, nič nebráni tomu hlave štátu, aby sa na tie rady nanominovala ona alebo on - pani prezidentka alebo pán prezident“. Dzurinda sa na margo pôsobenia Roberta Fica popri Viktorovi Orbánovi na medzinárodnej úrovni vyjadril, že „nič dobrého pre Slovensko z toho neplynie“ a „je treba hľadať aktívne riešenia, ako povedzme - ak nevieme prinášať prospech, tak aspoň minimalizujme škody“. Post zástupcu Slovenska na medzinárodnej úrovni by mal podľa Dzurindu zastávať „príčetný človek, ktorý bude hľadať dostredivé riešenia a nie hádzať väčšine polená pod nohami za každú cenu aj v takých jasných veciach, čo ja viem, sankcie proti kremeľskému režimu, tak si myslím že by to prosto bolo na prospech Slovensku aj európskej komunite“. Na otázku, či si by bol za, ak by to mal byť aj Peter Pellegrini, odpovedal že aj „Pellegrini by bol normálnejší a menej by narobil škôd ako Robert Fico“ (3:00).

Zastupovanie Slovenska a dojednávanie medzinárodných zmlúv je právomoc prezidentky alebo prezidenta vyplývajúca z článku 102 Ústavy SR. Predseda vlády zastupuje Slovensko na samitoch Európskej rady a iných medzinárodných fórach na základe poverenia prezidentom.

Ivan Korčok iniciatívu Dzurindu odmieta. „Nech na ne [samity Európskej rady] chodí predseda vlády,“ povedal v diskusii u Braňa Závodského 2. apríla (38:30).

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024