DEMAGÓG - Factcheck politických diskusií

Ivan Korčok

nominant SaS

Hovoríte o tom, aký ste ľudový prezident, ale neviem, či ľudový prezident sa nechá súkromným lietadlom odviezť, mimochodom, na míting politika, ktorý je pravou rukou alebo bol pravou rukou Igora Matoviča.

Prezidentské voľby 2024: Korčok vs Pellegrini 28. 3. 2024 v RTVS - 28.03.2024
Pravda

Peter Pellegrini letel na míting na východe Slovenska súkromným lietadlom patriacim firme poslanca Hlasu-SD. Lietadlo použil na presun z Bratislavy do Košíc, odkiaľ sa štátnou limuzínou presunul do Kráľovského Chlmca na míting s bývalým blízkym spolupracovníkom Igora Matoviča Györgym Gyimesim. Výrok Ivana Korčoka preto hodnotíme ako pravdivý.

Peter Pellegrini letel z Bratislavy do Košíc na míting na východe Slovenska súkromným lietadlom. Na košickom letisku ho v stredu 27. marca 2024 zachytil reportéri Denníka N a televízie Markíza. Lietadlo je registrované na firmu poslanca Hlasu-SD Petra Náhlika. Pellegrini následne na presun z letiska do Kráľovského Chlmca využil štátnu limuzínu. Hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková pre Denník N uviedla, že let zaplatia z peňazí určených na kampaň.

Ešte okolo 15:00 absolvoval Pellegrini tlačovú besedu s neúspešným prezidentským kandidátom Kristiánom Forróm. O 18:00 mal predseda parlamentu naplánovaný míting v meste Kráľovský Chlmec, ktoré sa nachádza na východe Slovenska v Košickom kraji. 

Na otázku, ako plánuje večerné stretnutie stihnúť vzhľadom na to, že cesta trvá najmenej päť hodín, Pellegrini odpovedal: „Dostanem sa tam. Použijem všetky typy dopravných prostriedkov – nie na účet štátu, aby bolo jasné. A pevne verím, že o šiestej budem v Kráľovskom Chlmci.“

Pellegrini sa v Kráľovskom Chlmci stretol s bývalým poslancom strany OĽaNO Györgym Gyimesim. Gymesi sa po svojom zvolení do parlamentu stal blízkym spolupracovníkom Igora Matoviča. V apríli 2023 však z hnutia vystúpil, neskôr sa stal podpredsedom strany Szövetség – Aliancia.

Po prvom kole 24. 3. vo videu na Facebooku povedal Pellegrini: „Chcem byť prezidentom ľudí, nie prezidentom elít, médií, mimovládok, alebo zahraničia.”

Dátum zverejnenia analýzy: 03.04.2024